Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.08.2018

Italská vláda se hádá o budování velkých infrastruktur

Nová italská vláda se poprvé výrazně rozhádala. Důvodem diskuze mezi jednotlivými členy vládní koalice jsou velké infrastrukturální investice.

Hnutí 5 hvězd je k velkým infrastrukturálním projektům tradičně skeptické a chtělo by kompletní revizi těchto projektů. Debata se však stočila k novému ropovodu TAP, která má přepravovat ropu z Ázerbájdžánu. Nový ropovod má vyústit v Apulii, kde však proti ropovodu panuje silná opozice, která má vliv i na Hnutí 5 hvězd. Několik lídrů hnutí a ministrů se postavilo za přehodnocení projektu. S tím ale nesouhlasí vicepremiér za Ligu Matteo Salvini. „TAP by snížil ceny energií v Itálii až o deset procent,“ domnívá se Salvini, dle kterého je nutné pokračovat v budování nového ropovodu. Liga také podporuje plány na budování nových dálnic a vysokorychlostních tratí na severu poloostrova.

Jediným projektem, u kterého i Liga připouští pochybnosti, je vysokorychlostní železniční trať Turín – Lyon. „Mělo by se utratit deset miliard eur, abychom mohli jet z Turína do Lyonu, v zemi, kde občanům žijících na perifériích schází autobusy, silnice a tratě metra,“ pustil se bez servítek do projektu vicepremiér z Hnutí 5 hvězd Luigi di Maio. Podle druhého vicepremiéra Mattea Salviniho, má smysl vybudovat trať jen v případě, že bude stát maximálně čtyři miliardy eur. Současný rozpočet projektu při tom počítá s výdaji přes osm miliard eur. „Nové infrastruktury ale potřebujeme, potřebujeme lepší silnice a nové železnice,“ dodal Salvini. Mezi oběma silami se projevují silné rozdíly v elektorátu a ideologii: Hnutí 5 hvězd se zrodilo se silným ekologickým cítěním, které ovlivnily i teorie snižování růstu (decrescita), zatímco Liga vychází z prostředí malých a středních podnikatelů na severu, kteří vidí ve stavebnictví jednu z hlavních složek ekonomického růstu.

Zdroj:  www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…