Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.01.2019

Italská vláda zasáhne do případu Janovské městské banky

Italská vláda bude moci zasáhnout do případu Janovské městské banky (Carige). Ta se nachází od 2. ledna v nucené správě, kterou na ní uvalila Evropská centrální banka.

V pondělí 7. ledna italská vláda schválila výnos, který má usnadnit záchranu banku, jež je nejdůležitějším místním bankovním institutem v regionu Ligurie. Hlavním opatřením je státní garance dluhopisů, jež banka vydá v budoucnosti. To by mělo přispět k bezproblémovému fungování institutu v příštích měsících. „Pro bankovní institut je také otevřena možnost navýšení kapitálu za státní účasti,“ uvádí dekret. V takovém případě by de facto došlo k zestátnění banky, jak se již stalo v případě sienské Monte dei Paschi v roce 2015. Mimo rámec dekretu se také mluví o pomoci státních agentur v očištění portfolia banky od úvěrů v selhání.

Jak však uvádí italský tisk, pro nucené správce je stále prioritní najít chybějící kapitál a prostředky na trhu. K uvalení nucené správy došlo poté, co se hlavní akcionáři nedokázali dohodnout na navýšení kapitálu banky o 400 milionů eur. To požadovala Evropská centrální banka pro zachování kapitálové přiměřenosti. Nové navýšení kapitálu je tak prioritním úkolem pro nucené správce.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: Carige

Loading…