Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.02.2019

Italská vláda zmírňuje své výhrady vůči obchodní dohodě s Kanadou

Odmítavý přístup k obchodní dohodě s Kanadou postupně oslabuje. Ukazují to poslední vyjádření vládních představitelů v médiích.

Námitky vůči dohodě s Kanadou zmírnila především vládnoucí Liga a její ministr zemědělství Gianmarco Centinaio. Ten ještě v červenci dohodu s Kanadou tvrdě odmítal. „V tento okamžik Ceta, dohoda mezi Kanadou a Evropskou Unií, funguje na sto procent, i když Itálií ještě nebyla ratifikovaná – řek Centinaio ekonomické stanici Radio 24 - Firmy, které dohody využívají, tvrdí, že její dopady jsou značné". Centinaiovi vadí především to, že mimo ochranu zůstanou některé chráněné potraviny jako Parmigiano Reggiano či parmská šunka. „Požádali jsme mého kanadského protějška, aby se zeptal evropských orgánů, zda by bylo možné řešit otázku chráněných potravin bilaterálními smlouvami," dodal Centinaio.

Zcela proti dohodě zůstává Hnutí 5 hvězd, byť k otázce ratifikace se vyjadřují pouze poslanci. K projednání ratifikace se zatím italský parlament nedostal, takže dohoda s Kanadou je platná jen prozatímně. Pokud by italský parlament ratifikaci odmítl, tak by dohoda přestala platit i pro ostatní státy Unie.

 

Zdroj: www.radio24.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie MIPAAF

Loading…