Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.08.2018

Italská vláda zváží, zda pokračovat ve stavbě vysokorychlostní tratě Turín – Lyon

Nová italská vláda zváží, zda pokračovat v projektu budování nové vysokorychlostní železniční tratě Turín – Lyon. Vládní partneři ale nemají na téma shodné názory.

Jak řekl ministr dopravy Danilo Toninelli, ministerstvo zpracovává novou analýzu ekonomického dopadu nové vysokorychlostní tratě. Analýzu pak dostane premiér Giuseppe Conte a projedná vláda. Hnutí 5 hvězd, ke kterému se ministr dopravy hlásí, dlouhodobě zpochybňuje přínos a význam nové tratě do Francie, která by duplovala současnou, a ne kompletně saturovanou, pomalou trať. A také samotný ministr Toninelli má ve věci jasný a vyhraněný názor. „Je to jen obrovské plýtvání veřejných peněz,“ uvedl ministr při interpelacích. Naopak více nakloněná je k realizaci nové tratě druhá vládní síla, Liga, dle které o budoucnosti tratě rozhodně připravovaná analýza.

Proti nové trati protestují přes dvacet let místní hnutí v alpském údolí Val di Susa, kteří mají na Hnutí 5 hvězd jistý vliv. Na druhé straně zrušit celý projekt není úplně lehké, jelikož jeho realizaci předpokládá bilaterální smlouva s Francií. O zrušení smlouvy by tak musel hlasovat parlament, kde není jisté, že by Hnutí 5 hvězd dokázalo dát dohromady většinu. Kromě radikální levice, která disponuje jen omezeným počtem mandátů, jsou totiž ostatní strany spíše pro realizaci tratě. Současně Itálie již vyčerpala několik stovek milionů z evropských fondů na přípravné práce. Tyto peníze by Brusel Římu neproplatil zřejmě neproplatil.

Zdroj: www.rainews.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…