Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.01.2020

Italská zemědělská výroba lehce klesla

Italská zemědělská výroba zaznamenala v loňském roce lehký pokles. Ukazují to údaje zveřejněné Italským statistickým úřadem.

Italská zemědělská výroba meziročně klesla o 1,3 procent na 56,6 miliard eur. Nejvýznamnější zůstává rostlinná výroba s hodnotou circa 31 miliard eur, následuje živočišná výroba s hodnotou zhruba 16 miliard eur. Jak upozorňuje svaz zemědělců Coldiretti, za poklesem ve velké míře stojí měnící se klimatické podmínky. "Počet extrémních meteorologických událostí se meziročně zvýšil o 60 procent," argumentuje svaz. Některá odvětví však vykazují extrémní výkyvy: výroba vína se snížila o 12 procent (po růstu o 14 procent v roce 2018), ovšem výroba olivového oleje se zvýšila o 32 procent (po propadu o 34 procent v předchozím roce).

Hrubá přidaná hodnota se snížila o 2,1 procent na zhruba 32 miliard eur. Přidaná hodnota italského zemědělství je tak nejvyšší v Evropě, a překonala Francii (31 miliard eur) i Španělsko (26,6 miliard eur). Podobné je to i s indikátorem zemědělských příjmů. Ten v Itálii klesl o 2,6 procent, což je výrazně méně než ve Francii (-8,3 procent) a ve Španělsku (-9,3 procent).

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…