Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.06.2016

Italské chutě okouzlily Prahu

Ve čtvrtek 26. května proběhl v pražském hotelu Boscolo workshop „Know Italian Food & Taste“. Akce se zúčastnilo třicet řemeslných podniků z pěti regionů Itálie aktivních v potravinářském odvětví.

Čeští profesionálové se tak mohli setkat s rozsáhlou škálou italských podniků působících ve všech hlavních odvětvích italského potravinářství, a sice ve výrobě čokolády a sladkostí, těstovin, uzenin, sýrů, vína a olivového oleje.

Jedním z myšlenkových tvůrců projektu byl svaz řemeslných podniků Confartigianato východního Piemontu. „Zpočátku jsme plánovali tento projekt jen pro firmy z naší oblasti, ale pak se přidaly společnosti z dalších čtyř italských regionů,“ uvádí předseda Confartigianato východního Piemontu Michele Giovanardi. „Museli jsme překonat i jistou kulturní bariéru, protože donedávna si firmy i instituce mysleli, že řemeslné podniky mohou být aktivní výlučně na místním či národním trhu. Ale dnes se konečně prosazuje myšlenka, že tento druh podniků může uspět i v zahraničí, pokud se mu dostane dostatečné pomoci ze strany podnikatelských asociací, zahraničních obchodních komor a italských Institutů pro zahraniční obchod.“

V Praze se tak představily řemeslné podniky, jež hledají zájemce z úzkých segmentů českého trhu. „Podniky, jež se zúčastnily pražské prezentace, mohou nabídnout výrobky té nejvyšší kvality. Většina našich firem ani nemá dostatečné kapacity, aby pokryla požadavky velké distribuce, takže spíše hledá partnery z řad specializovaných prodejen, restaurací, malých dovozců a specializovaných řetězců. Navíc průměrná cena našich výrobků není v souladu s požadavky velkoobchodu,“ dodává Michele Giovanardi.

I při této příležitosti se potvrdilo, že Česká republika je trhem s velkým potenciálem pro italské malé firmy. „Od účastníků jsem obdržel pozitivní hodnocení na pražskou akci. Jak statistické údaje tak setkání s českými nákupčími nám potvrdily, že Česká republika a její hospodářství prochází obdobím silného oživení, se kterým je spojen výrazný růst HDP i kupní síly obyvatelstva. I z tohoto důvodu již uvažujeme o tom, že uspořádáme další akce podobného druhu. Nechceme, aby květnová prezentace zůstala samostatnou akcí,“ říká Michele Giovanardi.

Know The Italian Food & Taste byl pořádán společně s italským Institutem pro zahraniční obchod ve Vídni, který uspořádal obdobnou prezentaci i v rakouském hlavním městě. „Spolupráce s Institutem pro zahraniční obchod ve Vídni byla velice efektivní. Italským firmám jsme tak umožnili představit se na dvou odlišných trzích, jež však spojuje velký zájem o italské kvalitní potraviny. Jsme velice rádi, že jsme mohli v Praze hostit výběr italských mikropodniků s řemeslnými a neobvyklými výrobky, jež zaujali české partnery,“ vyhodnocuje akci generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani.

Projekt Know The Italian Food & Taste byl pořádán Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou ve spolupráci se svazem Confartigianato Novara a Institutem pro zahraniční obchod ve Vídni.

Zdroj fotografie: Archivio Camic

Loading…