Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.05.2022

Italské dny v Brně připomněly Silvia Pellica a další italské karbonáře

Od 20. do 22. května se v Brně uskuteční Italské dny, které si připomenou Silvia Pellica a další italské karbonáře a vlastence uvězněné na hradě Špilberk.

Italské dny proběhnou k příležitosti 200. výročí vstupu Silvia Pellica do tehdejšího vězení na Špilberku. “Naše instituce si je vědoma síly odkazu italských karbonářů, kteří se nebáli bojovat za svobodu své země,” uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc, které akci pořádá. Pellico popsal svou hrozivou zkušenost v brněnském vězení ve svém nejznámějším díle – Le mie prigioni (Mé žaláře).

Italské dny začnou v pátek 20. května v 16 hodin u pomníku italským vlastencům projevy italského velvyslance Maura Marsiliho, honorárního konzula Itálie v Brně Pavla Zezuly a brněnské primátorky Markéty Vaňkové. Na hradě Špilberk bude zahájena také nová expozice věnovaná Pellicovi. Během následujících dvou dnů budou italští a čeští historici debatovat o italském národním obrození (Risorgimento). V areálu hradu Špilberk pak budou stánky s italskými gastronomickými specialitami.

Zdroj: www.spilberk.cz

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…