Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.09.2020

Italské firmy mohou čerpat podporu pro export i pro projekty realizované v zemích EU

Od 6. srpna mohou italské firmy žádat u veřejné skupiny Simest o podporu projektů růstu na zahraničních trzích, jež jsou realizované v členských zemích Evropské Unie.

Financování projektů realizovaných v členských zemích je možné díky uvolnění pravidel o státní podpoře, které obsahuje dočasný rámec Evropské Unie. Navíc část podpory, do maximálně výše 800.000 eur na podnik, bude možné poskytnout v podobě nevratné dotace. Zbytek podpory je pak poskytován jako zvýhodněný úvěr. Dočasný rámec zůstává v platnosti do 31. prosince 2020.

Firmám jsou letos k dispozici prostředky v celkové výši 900 milionů eur, jež lze čerpat v šesti různých programech. Podporu tak lze použít na financování na navýšení majetku exportních malých a středních firem, projekty vstupu na zahraniční trhy či na vypracování studií zahraničních trhů. Podpora může financovat také rozvoje platforem elektronické komerce, účasti na mezinárodních veletrzích či na zaměstnání temporary export managera ve firmě.

Například:

  • Kapitalizace exportních společností (pro malé a střední podniky a MidCap). Podpora posíleni majetků italských firem s mezinárodním profesionálním financováním až do výše 800 000 €.
  • Temporary Export Manager (TEM). Podpora pro dočasné zařazení specializovaných odborníků (TEM, Temporary Digital Manager) pro realizaci projektů pro příští rok až do výše 150 000 €.
  • E-commerce. Financování vývoje řešení elektronického obchodování až 300 000 €, pomocí využití tržního prostředí nebo vytvořením vyspělé počítačové platformy až 450 000 €.
  • Účast na veletrzích a misích italského Systému. Podpora účasti společností na mezinárodních akcích (také v Itálii) a misích italského Systému na propagaci nových obchodních trhů až do výše 150 000 €.
  • Studie proveditelnosti. Půjčky pro uskutečnění studií proveditelnosti spojené s externími investicemi, až 200 000 € na komerční investice a až 350 000 € na výrobní investice.
  • Programy pro začlenění na zahraniční trhy. Zvýhodnění pro vstup na nové trhy financováním otevřením stálého obchodního zastoupení/pobočky až do výše 4 milionů €.
  • Programy technické podpory. Podpora školení a vzdělávání zaměstnanců v rámci investičních iniciativ v zahraničí až 300 000 €.

Od 6. srpna je možné podávat žádosti i pro projekty v rámci EU. Jsou aktivní další zvýhodněné financované programy SIMEST pro široké spektrum italských firem.

U žádostí podaných do 31. prosince 2020 společnosti mohou čerpat likviditu bez nutnosti předkládat záruky a u žádostí podaných od 17. září a schválených do 31. prosince 2020, společnosti mohou požádat o 50% nevratné dotace (až 800 000 € zahrnuto do složek podpory).

 

Další informace o jednotlivých položkách najdete v prezentaci (v italštině): prezentace SIMEST

Více informací: www.simest.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…