Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.09.2020

Italské HDP by se díky fondu obnovy mohlo zvýšit až o tři procenta

Dopad prostředků z Evropského fondu obnovy na italské hospodářství bude záležet na připravenosti a kvalitě investičních projektů. Při slyšení před hospodářským výborem italské Poslanecké sněmovny to připomněl vedoucí Sekce ekonomické struktury Italské centrální banky, Fabrizio Balassone.

Itálie má získat z fondu obnovy 81 miliard eur nevratných dotací a a 127 miliard eur zvýhodněných půjček. Pokud by tyto prostředky v příštích pěti letech šly na zcela nové investiční projekty, tak by se italský hrubý domácí produkt zvýšil o tři procenta a zaměstnanost o šest set tisíc lidí, odhaduje Italská centrální banka. „To ale předpokládá výraznou schopnost plánování a provedení investic: jednalo by se o zdvojnásobení výdajů na investice za rok  2019,“ uvedl Balassone před poslanci. Italské výdaje na investice činí v průměru 43 miliard eur ročně, část prostředků ale zůstává nevyčerpaná kvůli obtížím ve fázi provedení investice.

Italská centrální banka také počítá se scénářem, kdy prostředky z fondu obnovy pokryjí zhruba třicet procent již schválených investičních plánů. V takovém případě by se růst HDP omezil na dvě procenta. Balassone také připomněl, že Evropský plán obnovy může mít pozitivní dopad na italské veřejné rozpočty jen pokud podpoří projekty schopné generovat v budoucnosti ekonomický růst.

Zdroj: https://www.bancaditalia.it/

Zdroj fotografie: Banca d'Italia

Loading…