Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.07.2018

Italské město Ivrea se dostalo na Seznam světového dědictví UNESCO

Italské město Ivrea v regionu Piemont se dostalo na Seznam světového dědictví Unesco. Zápis schválil na začátku července Výbor pro světové dědictví Unesco, který zasedal v Bahrajnu.

Mezinárodní organizace ocenila především unikátní „průmyslové město“, které vznikalo od 30. do 60. let 20. století díky impulzu podnikatele Adriana Olivettiho. Ten v Ivree vybudoval sídlo své firmy Olivetti a také zázemí pro zaměstnance dle konceptu sociálního podnikání známého pod jménem Movimento Comunitá (Hnutí Komunita). „Forma města a městské budovy v Ivree byly projektovány nejznámějšími architekty té doby. Město obsahuje výrobní závody, administrativní budovy, sociální zázemí i obytné komplexy,“  poukazuje na jedinečnost svého kulturního dědictví radnice města Ivrea.

Ivrea se tak stala 54. italským zápisem na Seznamu světového dědictví Unesco. Schválení kandidatury trvalo přes dva roky a do jednání se zapojilo také italské Ministerstvo kultury. Kromě Ivrey kandidovala letos na zápis do Seznamu světového dědictví také oblast vína Prosecco, která však v hodnocení výboru neuspěla.

Zdroj: www.ivreacittaindustriale.it

Zdroj: město Ivrea

Loading…