Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.07.2016

Italské Ministerstvo financí hledá dvacet miliard eur

Úředníci italského Ministerstva financí zřejmě letos nepojedou na dovolenou. Musí totiž najít dvacet miliard eur pro naplnění cílů rozpočtu na letošní rok.

Hlavní důvod korekce veřejného rozpočtu na letošní rok spočívá v hospodářství. Italská ekonomika sice roste již pátým čtvrtletím za sebou, tempo oživení je ale nižší, než se předpokládalo. Státní rozpočet počítá s růstem hrubého ročního produktu o 1,2%, aktuální odhady ale mluví o růstu pod jedno procento. Dle listu La Repubblica, italskou ekonomiku zasáhl i Brexit.

List se tak snažil vyčíslit hodnotu rozpočtové korekce. Korekce kvůli nižšímu růstu HDP bude stát zhruba čtyři až pět miliard eur. Dalších osm miliard eur je nutné najít proto, aby nedošlo k navýšení daně z přidané hodnoty. Dalších sedm miliard bude stát dodržení některých slibů premiéra Renziho v daňové a finanční oblasti. Pro premiéra je klíčové najít chybějící peníze. V listopadu ho totiž čeká referendum o změnách Ústavy, se kterým spojil svůj politických osud. Po nedávných komunálkách však tábor odpůrců reformy citelně posílil a referendum tak zajisté nebude oním triumfálním maršem, se kterým italský premiér na počátku počítal.

 

Zdroj: www.repubblica.it

 

Zdroj fotografie: Ragioneria dello Stato 

Loading…