Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.06.2017

Italsko-česká komora navštívila Ostravu

Ve dnech 5. a 6. června Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala oficiální návštěvu Ostravy. Delegace se zúčastnili italský velvyslanec Aldo Amati, špičky komory vedené předsedou Gianfrancem Pincirolim a členové komory.

Během prvního dne návštěvy proběhla setkání s členy komory, již podnikají v Ostravě a okolí. První zastávkou byl závod společnosti Brembo. „V Ostravě vyrábíme brzdící systémy pro prémiový segment automobilového trhu. Letos bychom měli vyrobit přes čtyři miliony brzd a máme v současnosti zhruba 1100 zaměstnanců,“ představil stručně závod Simone Memeo, Country manager Brembo v ČR. Závod má plně integrovanou výrobu, takže ze suroviny přímo vzniká konečný produkt: kotoučové brzdy pro automobily. Mezi hlavními odběrateli ostravského závodu patří automobilky BMW, Alfa-Romeo, Porsche a Land Rover.

Integrovaný výrobní systém má také závod Cromodora Wheels, jež se specializuje na výrobu litých kol pro vyšší segment automobilového trhu. I v tomto případě se z hliníku stává konečný produkt bez výrobních mezičlánků mimo závod. V Ostravě tak každoročně vznikají zhruba dva miliony kol a závod má 400 zaměstnanců. „Vzhledem k situaci na trhu práce hodně sázíme na robotizaci výroby,“ uvedl ředitel závodu René Hilscher. Celé výrobní procesy jsou tak svěřeny robotům bez dalších lidských zásahů. Lidská práce zůstává nepostradatelná v jednom klíčovém bodě výrobního procesu: kontrole kvality. „Vzhled je pro litá kola velice důležitým aspektem a klient může reklamovat optické vady v rozměru až jednoho milimetru,“ dodal Hilscher. Doteď tudíž neexistuje technologie, která by zaručila podobnou spolehlivost jako oční kontrola.

Delegace také navštívila společnost Válek Tour působící ve službách. „Před dvanácti lety jsme začali provozovat cestovní kancelář, ke které se před pěti lety přidal i obchod s italskými specialitami,“ řekla Gabriela Válková, majitelka společnosti. Válek Tour se zaměřuje na destinace v Itálii, a to především  na jihu poloostrova, a současně, díky svému umístění, tvoří kousek Itálie v plném středu Ostravy.

„V průběhu posledních let se v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji zájem o Itálii citelně zvýšil,“ uvedl předseda komory Gianfranco Pinciroli. „Naši členové šíří dobré jméno Itálie jak v cestovním ruchu tak v průmyslu. Členské podniky působící v průmyslu chtějí dále růst a investovat v tomto kraji. Čelí však závažným problémům, například nedostatku pracovní síly. Proto vyzíváme vládu, aby přijala opatření, jež by přiblížila řešení těchto obtíží,“ dodal Pinciroli.

Během druhého dne návštěvy se Italsko-česká komora zúčastnila konference o investicích v Moravskoslezském kraji Invest More, kterou pořádal krajský úřad a Agentura pro regionální rozvoj Moravskoslezského kraje.

Zdroj: Camic 

Zdroj fotografie: Brembo Czech, Camic

Loading…