Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.10.2017

Italsko-česká komora navštívila své členy v jižních Čechách

Ve čtvrtek 26. října Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala návštěvu ve třech členských podnicích v Plzeňském a Jihočeském kraji. Delegaci, kterou tvořili členové Komory, vedl předseda Gianfranco Pinciroli a italský velvyslanec Aldo Amati.

Návštěva byla zahájena v závodu společnosti Dopla PAP  v Sušicích, v Plzenském kraji. Tato společnost je součástí italské skupiny Dopla, jež vyrábí především potravinářské obaly a nádobí na jednorázové použití. To také tvoří hlavní část výroby českého závodu skupiny. Italská skupina se velice soustředí také na inovace a na možné dopady na životní prostředí, a z tohoto důvodu rozvíjí nové technologie pro výrobu tohoto zboží. „Připravili jsme novou technologii výroby z buničiny. Tato nová technologie, kterou vyvinula naše divize ve Veroně, nám umožní větší diverzifikaci výroby“, uvedl generální ředitel skupiny, Carlo Levada. Společnost však bude i nadále plastickou hmotu a tudíž i rozvíjet nové způsoby recyklace. „Myslíme si, že plastováhmota má stále rozsáhlé možnosti rozvoje. V Bruselu jsme součástí asociace, která velice intenzivně pracuje na evropské úrovní na tématech recyklace a cirkulární ekonomiky. Ta při tom může vytvořit mnoho pracovních míst a materiály, jež mají menší dopad na životní prostředí“, podtrhl Carlo Levada. Výrobní linky s novou technologií výroby budou instalované i v českém závodě, který Carlo Levada označil za „klenot naší skupiny“.

Návštěva pokračovala ve firmě K&P Transport, jež sídlí v Přešťovicích, v Jihočeském kraji. Podnik se specializuje na kamionovou přepravu z a do Itálie. Firma byla založena v roce 1990 Petrem Krásou a dnes v něm pracují i jeho dcery. V současnosti firma sídlí v areálu vytvořeném společně s dalšími dvěma přepravní firmami a vlastní zhruba padesát těžkých vozů. „Máme zde k dispozici mnoho služeb, například mycí linku či opravárenské centru“, popsala Barbora Krásová, jež má v rodinné firmě na starost vztahy s klienty. I v tomto případě se podnik zajímá o dopad na životní prostředí. „Jsme součástí programu Ecolution, který připravil výrobce Scania pro snížení spotřeby a tudíž i emisí kamionů. Dále v mycí lince používáme vody z vlastního vrtu, kterou pak čistíme za použití přírodních postupů a bakterií“, dodala Barbora Krásová.

Třetím navštíveným podnikem byla společnost OM Protivín, která je součástí italské firmy Bondioli&Pavesi.  Společnost se specializuje na výrobu součástek do převodovek a letos slaví deset let od převzetí ze strany italské skupiny. „V současnosti se soustředíme především výrobu pro zemědělské stroje, které tvoří core business naší skupiny“, řekl generální ředitel společnosti Lanfranco Gherardi. Společnost také vyrábí v menším rozsahu převodové součástky pro motocykly. Italská mateřská společnost silně investuje do české dceřiné společnosti skrze akvizice nových strojů. OM Protivín, jež sídlí ve stejnojmenném městě v Jihočeském kraji, má navíc připravenou strategii růstu a rozšíření kapacit současného závodu. Firma dodává své produkty především výrobcům zemědělských strojů v Německu, Francii či Rusku. Výroba je často velice specializovaná a v menších sériích. „Některé konečné procesy zpracování bude velice obtížné svěřit robotům, protože vyžadují velkou zkušenost a zručnost“, poukázal Lanfranco Gherardi.

„Tyto návštěvy v podnicích našich členů považuji za velice přínosné, protože nám umožňují lépe poznat aktivity členských firem a utužit vztahy uvnitř Komory“, uvedl na konci dne předseda Gianfranco Pinciroli. „Jeden z problémů, o kterém často slýcháváme během těchto návštěv, je nedostatek pracovních sil. Až bude známo jméno nového ministra práce, tak se jako Komora zasadíme, aby se ministerstvo tímto problémem začalo zabývat a navrhlo nějaká řešení. Nedostatek pracovních sil totiž může odvrátit od České republiky nové investice a ekonomické příležitosti“, dodal předseda Italsko-české komory.

Ve čtvrtek 26. října večer proběhla v Českých Budějovicích večeře s členy Italsko-české komory, jež působí v regionu a okolí. Následující den, v pátek 27. října, pak delegace komory navštívila členskou společnost Officity, jež je exkluzivním distributorem několik italských výrobců kancelářského nábytku a zařízení.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Camic

Loading…