Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2017

Italsko-česká základní škola se chystá na třetí školní rok své existence

V září letošního roku vstoupí italsko-česká sekce základní školy „Jiří Guth-Jarkovský“ v Praze 1 do třetího školního roku své existence.

Již v dubnu ale proběhne zápis do první třídy školy, a to ve dnech pondělí 10. dubna od 14 do 18 hodin a v úterý 11 dubna od 14 do 18 hodin. Starší žáci se mohou zapsat do druhého stupně základní školy a to podáním individuální žádosti o zápis. Základní škola „Guth-Jarkovský“, jejíž ředitelkou je Jitka Kendíková, je veřejnou školou, takže při zápisu mají přednost děti bydlící ve spádové zóně školy. Ostatní zájemci mohou být zapsáni  jen v případě, že děti s trvalým bydlištěm ve spádové oblasti nevyčerpají všechna volná místa.

„V současnosti má italsko-česká sekce dvě třídy prvního stupně základní školy a dvě třídy druhého stupně,“ uvádí Alfredo Iorio, docent na MFF UK a jeden z navrhovatelů projektu italsko-českých tříd. Třídy mají také k dispozici učitele pocházející přímo z Itálie, a sice Flaviu Gramellini a Antonia Pasquale Carussilla pro druhý stupeň a Gianlucu Girardího pro první stupeň. V plném režimu, kdy bude jedna italsko-česká třída v každém ročníku základní školy, se předpokládá, že bude v Praze vyučovat sedm či osm italských učitelů a a učitelek. 

„Italsko-česká sekce je první a jedinečnou školou tohoto druhu v České republice,“ říká Dr. Alfredo Iorio. Díky vyučování vedeném v italském, českém a anglickém jazyce navštěvuje italsko-české třídy i mnoho dětí z českých a smíšených rodin. Rodiče tak oceňují především rozšířenou výuku v cizích jazycích a vysokou úroveň pedagogických aktivit. Didaktický plán je navíc naformulován tak, aby bez problémů splňoval požadavky italského Ministerstva školství, což usnadňuje školní přestupy mezi Itálií a ČR. To ocení především Italové žijící v Praze jen přechodně. „Základní škola tak vytváří společně s italsko-českým gymnáziem v ulici Ústavní ucelený vzdělávací cyklus v italštině,“ dodává Dr. Alfredo Iorio

Italsko-české sekci základní školy „Guth-Jarkovský“ se také daří navazovat mezinárodní vztahy s dalšími základními školami, kde výuka probíhá ve více jazycích. Silný vztah byl vytvořen se základní školou „Iohannes Amos Comenius“ v městečku Cognola v provincii Trento, která má velké zkušenosti s vyučováním v italském, německém a anglickém jazyce. Velice nadějná je také spolupráce se základní školou  „Pier Paolo Vergerio il Vecchio“ ve slovinském městě Koper, kde výuka probíhá v italském, slovinském a anglickém jazyce.

Italsko-české třídy by však nemohly fungovat bez silné sítě sponzorů. „Italsko-česká sekce je podporována koncernem Generali CEE Holding, jehož CEO Luciano Cirinà sleduje rozvoj školy s velkou pečlivostí a pozorností,“ uvádí docent Alfredo Iorio. Sponzorské dary Generali slouží především na dorovnání platů italským učitelů a na rozvoj mnoha aktivit, jako mezinárodní projekty či italsko-české knihovničky. Projekt výrazně podporuje i Městská část Prahy 1, která je zřizovatelem základní školy „Jiří Guth-Jarkovský“. Radnice Prahy 1 totiž vyčlenila několik bytů pro italské učitele. Italsko-české sekce však i nadále hledá sponzory, jež by pomohli s dalším rozvojem didaktických aktivit. 

Projekt Italsko-české sekce základní školy podpořili také Italské velvyslanectví v Praze, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, italské Ministerstvo zahraničních věcí, italské Ministerstvo školství, univerzity a výzkumu, vedení základní školy „Jiří Guth-Jarkovský“, bývalý radní pro oblast školství Prahy 1 Karolina Polverini, současná radní pro oblast školství Prahy 1 Eva Špačková, referentka Školského odboru UMČ Prahy 1 Zora Sládková, ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK prof. Jiří Dolejší a místopředseda Italsko-české komory Danilo Manghi.

Stránky ZŠ Jiří Guth-Jarkovský: http://new.truhla.cz/zakladniskola/

Didaktický plán Italsko-české sekce zde.

Zdroj fotografie: Jaroslav Tatek – ÚMČ Prahy 1

Loading…