Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2016

Italský export v listopadu výrazně rostl

Italský zahraniční obchod zaznamenal v listopadu dynamický vývoj. Ukazují to údaje Italského statistického úřadu.

Dle těchto údajů, ve srovnání s předchozím rokem, vývoz v listopadu vzrostl o 6,4%. Vývoz byl tažen především prodeji do členských zemích EU, které vzrostly o 9,1%. Velice dobré výsledky byly zaznamenány v případě vývozu do Německa (+8,4%) a do Francie (+9,1%). Prodeje italského zboží na trzích mimo Evropskou Unii byly zpomaleny problémy v rychle rostoucích ekonomikách a zvýšily se tak o 3%. Nejvíce v této oblasti rostly prodeje do Japonska (+21,4%) a Spojených Států (+13,2%), kterým se dařilo kvůli oslabení kurzu eura.

Ve srovnání s listopadem pak vývoz vzrostl o 3,5% a dovoz o 1,4%. Obchodní bilance zahraničního obchodu tak v listopadu skončila s přebytkem 4,4 miliard eur. Co se týče odvětví, tak nejlépe se dařilo vývozu automobilového průmyslu (+21,6%), farmaceutického a chemického průmyslu (+12,1%) a výroby elektronických a optických zařízení (+11,9%).

Od začátku roku se pak vývoz zvýšil o 3,8% a dovoz o 3,3%. Bilance zahraničního obchodu je tak v přebytku 39,2 miliard eur, o tři miliardy eur více než v roce 2014. Bez energetických statků by přebytek dosáhl 70,2 miliard eur.

 

Zdroj: istat.it

Zdroj fotografie:  Pixabay

Loading…