Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.08.2015

Italský Hdp se drží na kladné nule

Lehké oživení italského hospodářství, zaznamenané již v prvním čtvrtletí, pokračovalo i v tom druhém. Tvrdí první odhady Italského statistického úřadu, Istat.

Dle odhadů očištěných od sezónních vlivů italský hrubý domácí produkt vzrostl o 0,5% ve srovnání s druhým čtvrtletí  2014 a o 0,2% ve srovnání s prvním čtvrtletím 2015. Růst byl dle Istatu zaručen především růstem hrubé přidané hodnoty v odvětví služeb, zatímco průmysl zaznamenal nulový růst a zemědělství dokonce lehký pokles. Italský výsledek je v linii výkonů dalších velkých ekonomik eurozóny, Francie a Německa především, jež ovšem zaznamenaly v předchozích letech menší poklesy.

Italská  vláda vyhodnotila výsledky růstu Hdp pozitivně a Ministerstvo financí potvrdilo odhad růstu Hdp o 0,7% na rok 2015. Poněkud kritičtější byl k výsledkům předseda Svazu italského průmyslu Giorgio Squinzi, který pro deník Corriere della Sera prohlásil, že “Itálie by potřebovala rozhodně lepší výsledky”. Podle Squinziho jsou výsledky pod potenciálem, vezme-li se v úvahu celá série pozitivních faktorů, od nízké ceny energie a pohonných hmot až po měnovou politiku Evropské centrální banky.

 

Zdroj: http://www.istat.it/it/archivio/166848

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…