Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.12.2018

Italský HDP výrazně zpomalil

Italský hrubý domácí produkt zaznamenal ve třetí čtvrtletí letošního roku výrazné zpomalení. Uvádí to zpřesněný odhad Italského statistického úřadu.

V uvedeném období, italský Hrubý Domácí Produkt vzrostl meziročně o 0,7 procent. Ve srovnání s druhým čtvrtletím ale klesl o 0,1 procent. Jedná se o první pokles za 3 a půl roku. „Pokles, kterému předcházela fáze postupného útlumu, byl způsoben spojeným vlivem lehkého poklesu domácí poptávku a výraznějšího propadu investic, zatímco lehký růst exportu podpořil příznivý vliv zahraniční poptávky,“ uvádí statistický úřad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím investice klesly o více než jedno procent, a to především investice o strojů a zařízení (-2,8 procent) a do automobilů (-0,7 procent) V meziročním srovnání se vývoj stále nachází v kladných hodnotách.

Co se týče přidané hodnoty, tak ta meziročně vzrostla o 0,6 procent ve srovnání s předchozím čtvrtletí klesla o 0,1 procent. Zpomalení způsobil především průmysl, kde se meziročně přidaná hodnota zvýšila o pouhé 0,1 procent. O něco lepší situace panovala ve službách, kde růst dosáhl +0,6 procent. Ve srovnání s druhým čtvrtletím roku ale obě odvětví vykázala lehce záporné hodnoty.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: FCA

Loading…