Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.07.2022

Italský ministr financí očekává růst HDP nad tři procenta

Italský ministr financí Daniele Franco očekává, že italská ekonomika letos poroste o zhruba tři procenta. Uvedl to na valné hromadě Italské bankovní asociace (Abi).

Italský ministr financí očekává za druhé čtvrtletí letošního roku velmi pozitivní výsledek. Nad prognózou za celý letošní rok však visí velká nejistota, například ohledně zajištění dodávek plynu z Ruska. „Nesmíme se ale odevzdat pesimismu,“ uvedl Franco. Podle guvernéra italské centrální banky Ignazia Visca ruská válka na Ukrajině již snížila o dva procentní body prognózy růstu na letošní a příští rok. Při zastavení dodávek plynu by podle něj italská ekonomika pravděpodobně dostala do recese.

Franco také poukázal, že v loňském roce se podařilo výrazně snížit podíl státního dluhu na HDP, a to o 4,5 procentního bodu. Pozitivní vývoj Franco očekává i letos. I navzdory navýšení úroků v některých posledních dražbách italský dluhopisů jsou podmínky pro financování státního dluhu příznivé. „Průměrné náklady na obsluhu státního dluhu v roce 2022 zůstanou na úrovní předchozího roku,“ uvedl Franco.

Zdroj: www.italiaoggi.it

Zdroj fotografie: www.governo.it

Loading…