Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.02.2023

Italský ministr průmyslu Urso navštívil Prahu

Italský ministr průmyslu a Made in Italy Adolfo Urso začal v Praze svou cestu po evropských metropolích. V českém hlavním městě se setkal s ministrem obchodu a průmyslu ČR Jozefem Síkelou a se špičkami Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

Hlavním tématem jednaní s ministrem Síkelou byla reforma unijních pravidel státní podpory, skrze kterou chce Evropská komise reagovat na americký zákon Inflation Reduction Act (IRA) či na ochranářské tendence Číny. Podle Ursa je návrh komise „nedostatečným základem k debatě“. Změny v pravidlech musí být podle něj dočasné a cílené. „Je nutné zachovat jednotu a zabránit dotačním závodům mezi členskými státy,“ uvedl Síkela, který již dříve byl kritický k návrhu komise. Oba ministři se shodli na potřebě efektivního využití již existujících unijních fondů.

Během své návštěvy se Adolfo Urso setkal na půdě italského velvyslanectví v Praze se špičkami Italsko-české komory, kterou ministr označil za „úspěšné sdružení se 400 členy“. Předseda Komory Danilo Manghi ministrovi Ursovi představil italsko-českou byznys komunitu, italské podniky na českém území a zmínil některé prvky, které italské komory v zahraničí považují za klíčové pro systém podpory italským firmám v zahraničí. Členové vedení Komory debatovali s ministrem o situaci a trendech italských firem v různých oblastech v ČR a o možných opatření na posílení italských firem v klíčových sektorech. Ministr Urso zdůraznil velkou schopnost Itálie přitáhnout zahraniční investice. Za tímto účelem ministerstvo připravilo opatření pro zjednodušení správních řízeních, kterým čelí firmy a investoři ze zahraničí. Vytvořilo například firemního ombudsmana, který bude firmám pomáhat s možnými potížemi ve schvalovacích procesech.

„Itálie je už dlouhou dobu významným partnerem České republiky, ale jsou tu podmínky, aby v budoucnosti měla ještě strategičtější roli,“ uvedl předseda komory Manghi po schůzi s ministrem. „Současně významné české firmy v uplynulých pěti letech investovaly v Itálii a tento trend může pokračovat, pokud nalezneme vhodné kanály, jak investice přitáhnout. Schůze s ministrem Ursem přinesla velmi zajímavé podněty a na rozvoj bilaterálních vztahů se díváme s velkou důvěrou, “ dodal Manghi.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: twitter.com/mpotwitter.com/adolfo_urso

 

Loading…