Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.12.2019

Italský operátor dostal ocenění od MPO za projekt 5G sítí

České ministerstvo průmyslu a obchodu předalo ocenění zástupcům italského operátora Wind 3 za projekt implementace nových 5G sítí. Ocenění předal místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček institucionálním zástupcům operátora, Lucovi Monti a Sabině Strazzullo.

Ocenění operátor dostal za svůj program monitorování seismické aktivity v městě L'Aquila. Nový systém byl spuštěn právě za použití nového ultrarychlého spojení. Metropole kraje Abruzzo patří společně s Milánem, Pratem, Bari a Materou do pětice italských měst, kde probíhá testování fungování nových 5G sítí a jejich využití pro zlepšení veřejných služeb. Italským programem se inspirovalo i česká ministerstva při spuštění podobného testovacího provozu.

Ocenění bylo předáno při zveřejnění českých měst, jež dostanou experimentální 5G kmitočty. Testování bude v příštích dvou letech probíhat v Bílině, Jeseníku, Karlových Varech, Plzni a Ústí nad Labem. Každé město si připravilo projekty, které by chtělo zprovoznit za pomocí 5G spojení. Například Karlovy Vary chtějí vytvořit  virtuálního průvodce městem a zlepšit služby MHD, v Plzni chtějí kmitočty využít pro testování řízení bezpilotních letadel a v Ústí nad Labem se chystají zprovoznit novou regionální platformu Portabo. Vybraná města dostanou od Ministerstva pro místní rozvoj také dotaci ve výši dvou milionů korun a technickou a metodologickou asistenci.

Zdroj: www.mpo.cz

Zdroj fotografie: mpo.cz

Loading…