Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.08.2016

Italský realitní trh udává známky oživení

Italský realitní trh udával v druhém čtvrtletí letošního roku známky oživení. Uvádí to konjunkturální výzkum realitního trhu realizovaný Italskou centrální bankou.

Dle Italské centrální banky se snížil počet realitního makléřů a dalších obchodníků s nemovitostmi, jež zaznamenali pokles cen na trhu. Pokles cen nahlásilo 43,6 procent makléřů, což je výrazně méně než v roce 2015, kdy pokles cen zaznamenalo 56,4 procent makléřů. Ceny zůstaly stabilní v druhém čtvrtletí dle 54,8 procent makléřů. Nejlepší situace je v tomto ohledu na severozápadě Itálii, kde pokles cen nahlásilo 41,7 procent makléřů.

Saldo mezi realitními agenturami, jež pozorovaly růst poptávky, a těmi, jež zaznamenaly opačný trh, dosáhlo 2,1 procent, což je výrazně lepší výsledek než v roce 2015 (-4,3%). Podobný trend lze pozorovat i v růstu mandátních smluv na prodej nemovitostí udělených realitním makléřům a agenturám. Prodejci však musí počítat, že transakce trvají o něco dále a kupci vyžadují vyšší slevu. Průměrná doba od uzavření mandátní smlouvy a uskutečněním prodeje nemovitostí se zvýšila na 9,6 měsíců. Současně se zvýšila i průměrná sleva na nabídkové ceně: v druhé čtvrtletí činila 14,5 procent nabídkové ceny. Realitní trh s rezidenčními nemovitostmi je pak čím dál více závislý na hypotečním trhu: koupi nemovitosti financuje hypotékou již 76,1 procent kupců,  o 2,3 procenta více než v prvním čtvrtletí letošního roku.

 

Zdroj: www.bancaditalia.it

Zdroj fotografie: Banca d'Italia

Loading…