Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.12.2016

Italský Senát schválil rozpočet, premiér Renzi podal demisi

Italský Senát naposledy vyjádřil důvěru vládě v demisi premiéra Mattea Renziho a schválil tak státní rozpočet na rok 2017.

Rozpočet počítá s plánovaným deficitem v hodnotě 2,3% HDP a s růstem hrubého domácího produktu o jedno procento. Schválený zákon obsahuje celou řadu nových opatření na výdajové i příjmové stránce rozpočtu, a to včetně pokračování revize veřejných výdajů. Mezi nejvíce probíranými opatřeními je opakování dobrovolného návratu nelegálního kapitálu ze zahraničí, který by měl přinést do státní kasy přes čtyři miliardy eur. Rozpočet také počítá s daňovými bonusy pro domácnosti a na opravy domů. Rozpočet předpokládá také navýšení prostředků na budování nových infrastruktur a rozmrazení platů státních zaměstnanců.

Ke státní rozpočtu se bude muset vyjádřit také Evropská komise, která před několika týdny vyjádřila k připravovanému zákonu své kritiky. Podle komise nové příjmy a revize veřejných výdajů jsou jednorázové a těžko vyčíslitelné. Proto není jisté, zda budou stačit na pokrytí nových výdajů. Konečné stanovisko však Komise vyjádří až na jaře příštího roku. V tomto okamžiku není jisté, jaká vláda jí však bude muset odpovědět. Premiér Renzi včera podal demisi svého kabinetu a Itálie by mohla rychle směřovat k novým volbám.

 

Zdroj: www.repubblica.it

 

Zdroj fotografie: Governo.it

 

Loading…