Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.07.2018

Italský stát vybral na Airbnb dani výrazně méně, než očekával

Výnos daně z krátkodobých pronájmů zatím zaostává za celkovým očekáváním italského Ministerstva financí. Ukázal to Účetní výkaz státu.

Dle tohoto dokumentu bylo na dani z krátkodobých pronájmů v loňském roce vybráno pouze 19 milionů eur. Očekáváný výnos byl při tom 83 milionů eur, jež se má letos zvýšit na 139 milionů eur. Výrazně nižší výnos je pravděpodobně způsoben i žalobami ke správním soudům, jež podaly některé zprostředkovatelské platformy, jako Airbnb. Těm se nelíbí, že jsou zodpovědné za výběr daně a musí rovnou strhávat daň ve sazbě 21 procent z celkové hodnoty pronájmu. Ačkoliv žaloby vedl fakticky k odkladu výběru, tak Airbnb a další platformy zatím mnoho úspěchů před italskými soudy neslaví.

Není však vyloučeno, že se o změnu v nastavení daně postará nová italská vláda. Tímto směrem se projevil i nový ministr zemědělství a turismo Gian Marco Centinaio na mítinku podnikatelů v pohostinství a v ubytovatelských službách, již často považují krátkodobé pronájmy za nekalou konkurenci. „Mým názorem je, že když někdo přijde podnikat do Itálie, tak musí v Itálii i platit daně. Navíc oblast, kde Airbnb působí, musí být regulována. Nemůžeme vyklidit pole a nechat každého, aby si dělal, co chce,“ řekl ministr.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…