Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.11.2021

Italský vývoz do ČR překonal český dovoz do Itálie

Italský vývoz do České republiky po mnoha letech překonal český dovoz do Itálie. V prvních třech čtvrtletích saldo zahraničního obchodu skončilo pro Itálii přebytkem v hodnotě 120 milionů eur.

V prvních devíti měsících letošního roku se italské prodeje do České republiky zvýšily meziročně o více než čtvrtinu na 5,53 miliardy eur. České prodeje do Itálie pak vzrostly meziročně o 17 procent na 5,4 miliardy eur. Celkový objem vzájemného zahraničního obchodu se zvýšil na bezmála 11 miliard eur, což je o 21 procent více než v roce 2020. Hodnota je také zhruba o deset procent vyšší než v roce 2019, kdy objem lehce překonal deset miliard eur. Letos objem zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR zřejmě dosáhne 14 miliard eur.

Vzájemný zahraniční obchod má stále výrazný průmyslový charakter. Italský vývoz v kategorii strojů a dopravních prostředků se zvýšil o čtvrtinu na 2,08 miliardy eur s dobrým vývojem prodejů silničních vozů a strojů pro průmysl. V druhé největší kategorii, výrobky tříděné hlavně podle materiálu (většinou polotovary), se objem zvýšil o 42 procent na 1,53 miliardy eur. V českých prodejích do Itálie dominuje kategorie strojů a dopravních prostředků, jehož objem se zvýšil o pětinu na 2,6 miliardy eur.

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…