Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.11.2018

Italští střadatelé ignorovali poslední emisi italských retailových dluhopisů

Listopadová emise dluhopisů pro retailové zákazníky, Btp Italia, přinesla mnohem nižší výsledky, než očekávalo Ministerstvo financí. Emise skončila ve čtvrtek 22. listopadu.

Nezájem o dluhopisy projevili především malí střadatelé. Ti koupili zhruba 863 milionů eur dluhopisů Btp Italia, zatímco Ministerstvo financí doufalo ve výnos v hodnotě sedm až osm miliard eur. Konečný výsledek navýšili institucionální investoři, kterým není dluhopis primárně určen, jež koupili 1,3 miliard eur tohoto cenného papíru. Celkově tak výnos z emise činil 2,1 miliard, cože je druhý nejnižší výsledek v historii Btp Italia od roku 2012.

Nezájem investoři projevili i přes relativně vysoký výnos: minimální zaručený výnos činil 1,45 procent plus roční inflace. Dle analytiků ale zájem o italské dluhopisy mohly ochladit současné rozepře mezi Evropskou komisí a italskou vládou o státním rozpočtu na rok 2019. Komise se právě v těchto dnech rozhodla, že zahájí s Itálií řízení pro porušování rozpočtových pravidel. Na druhé straně vláda odmítá upravit návrh v hlavní parametrech, jako je plánovaný růst a deficit.

Zdroj: www.mef.gov.it

Zdroj fotografie: www.mef.gov.it

Loading…