Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.03.2021

Italští zemědělci se radují z pozastavení amerických cel

Italští zemědělci uvítali dohodu o pozastavení cel, které dosáhly Evropská komise a nová americká administrativa. Informuje o tom deník Il Sole 24 Ore.

Americká cla na řadu italských zemědělských a potravinářských produktů byla uvalena v říjnu roku 2019 v rámci sporu o vládních podporách výrobcům letadel Airbus a Boeing. Pozastavení cel je dobrou zprávou pro výrobce sýrů, jako je Parmigiano Reggiano, které cla zasáhla mimořádně silně. „Pro italské firmy jsou Spojené státy největším odbytištěm mimo Evropskou unii,“ uvedl předseda sdružení výrobců mléka a sýrů Assolatte Paolo Zanetti. Do USA směřovaly sýry a další výrobky z mléka v hodnotě 350 milionů eur, v roce 2020 ale export klesl o 20 procent.

Podle posledních údajů se cla týkala italských potravinářských výrobků v hodnotě 500 milionů eur. Kromě sýrů se jedná také o uzeniny či likéry. Dohoda o pozastavení cel je ale jen dočasná. Podle italského europoslance a člena zemědělského výrobu Paola de Castra je nutné „najít trvalé řešení ve sporu mezi Boeingem a Airbusem“ a tím odvrátit hrozbu, že se cla na italské potraviny někdy v budoucnosti vrátí.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…