Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.02.2015

Iveco: “Jsme hrdí na naši tradici a díváme se do budoucnosti.”

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora organizuje 4. března návštěvu závodu Iveco ve Vysokém Mýtě.  Mluvili jsme o této průmyslové firmě, leaderu ve výrobě autobusů v ČR, s Ing. Jiřím Vaňkem, generálním ředitele Iveco Czech Republic.

 

Loni Iveco Czech Republic vyrobilo rekordní množství autobusů, a potvrdilo tím růst zaregistrovaný již v roce 2013. Jaké jsou podle Vás hlavní důvody tohoto úspěchu?

Postupný růst a navyšování objemů naší výroby je patrný již od roku 2003. Od té doby jsme naši produkci autobusů ve výrobním závodě ve Vysokém Mýtě více než zdvojnásobili. Zároveň jsou současné autobusy výrazně technicky pokročilejší a vyrábíme podstatně širší potfolio výrobků. Zavedli jsme zcela nové modely a ty nám umožnily úspěšně usilovat o pozice na nových trzích, kde jsme předtím nebyli přítomni. Vycházíme zákazníkům vstříc v jejich požadavcích, sledujeme potřeby trhu a neustále inovujeme . Představuje to samozřejmě nemalé investice do výzkumu, vývoje, nových technologií a do kvalifikace našich zaměstnanců, ale odezvy zákazníků nás přesvědčují, že to je správný směr.

 

A konkrétně, jaký je objem vaší výroby?

V loňském roce jsme přesáhli výrobou autobusů z Vysokého Mýta hranici 3200 vyrobených kusů a zaměstnáváme více než 3100 pracovníků přímo ve výrobním závodě a zhruba dalších 1700 pracovních míst vytváříme pro zaměstnance dodavatelských firem v České Republice díky odběru materiálu, dílů a služeb. Nevyrábíme na sklad, ale přesně na míru konkrétní objednávce. Počet zaměstnanců proto ve velkémíře závisí na počtu vyráběných autobusů.

 

Na evropském kontinentě se čím dál více se mluví o alternativních a ekologicky šetrnějších způsobech městské a příměstské dopravy. Jak reagujete na tento trend? A jakou roli mají ve vaší nabídce autobusy s alternativním způsobem pohonu?

Naše společnost  plně  podporuje udržitelný rozvoj dopravy a již nabízí alternativní řešení pohonů. Značka Iveco Bus je významným hráčem v alternativních palivech, lídrem v oblasti městských autobusů na CNG (Compressed Natural Gas) a má dobré postavení také v segmentu autobusů na hybridní diesel-elektrický pohon. Tento trend se bude do dalších let vyvíjet tak, jak se nové technologie, nové zdroje energie a tankovací/dobíjecí systémy budou stávat finančně dostupnějšími.

 

A dieselové motory se také přizpůsobojí těmto požadavkům?

Samozřejmě ano. Nezavrhujme ani současné dieselové motory v provedení Euro6, které prošly významným vývojovým procesem a od Euro1 v roce 1990 se emise zplodin z výfukových systémů snížily až o 98 %, a kde lze rovněž očekávat další pokrok kupředu. Motory Iveco Euro6 vynikají vysokou účinností a společně s patentovaným výfukovým systémem Hi-SCR tvoří dokonale sladěný systém.

 

 

V reakci na posilující trendy společnost Iveco Czech Republic usiluje o vybudování testovací dráhy v blízkosti svého závodu. Jaký má pro Vás význam tato nová infrastruktura?

Záměr na vybudování tak nevšedního díla jako je Zkušební dráha je součástí záměru systematického a plánovaného rozvoje naší firmy a je jedním ze stavebních kamenů pro další zvýšení efektivity testování autobusů. Iveco Czech Republic proto není pouhou montovnou, ale firmou s kompletní strukturou s odděleními jako jsou Konstrukce, Vývoj, Technologie, Logistika, Nákup, Kvalita, Zásobování, Lidské zdroje či Obchodní oddělení. Jsme součástí skupiny CNH Industrial, což nám umožňuje využívat společných strategií, firemních norem, know-how, společných databází, dílů, obchodních a servisních sítí.

 

Vyvíjíte tedy i aktivity výzkumu a rozvoje?

Aktivity na poli výzkumu a vývoje přímo ve Vysokém Mýtě jsou na solidní úrovni, máme velmi dobrou skupinu zkušených vývojových pracovníků v Konstrukci, Vývojové dílně, na Zkušebně, ale i v Technologii a dalších odděleních. Stavíme prototypy autobusů pro projekty, které skupina CNH Industrial potřebuje do své obchodní nabídky a jsme velmi potěšeni, že je o naši práci velký zájem a že se vhodně daří aplikovat výsledky vývoje do sériové výroby. V letošním roce oslaví naše firma ve Vysokém Mýtě 120 let od svého založení panem Josefem Sodomkou.  Na naši historii jsme velmi hrdí, nicméně jen z tradice žít nemůžeme a musíme být velmi aktivní, abychom na současném trhu obstáli ve stále sílící konkurenci.

 

Italsko - česká obchodní komora Vás zve k účasti na

PROHLÍDCE výrobního závodu společnosti IVECO CZECH REPUBLIC

 

 

Loading…