Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.08.2017

Jaké jsou priority pro evropský průmysl?

Jaká budoucnost čeká evropský průmysl? A jaké jsou hlavní průmyslové výzvy? Na tuto otázku se snažila odpovědět nedávno vydaná zpráva organizace BusinessEurope, jež sdružuje evropské průmyslové firmy.

Váha průmyslu v evropských ekonomikách i nadále klesá. Mezi rokem 2000 a 2014 podíl průmyslu na celkové hrubé přidané hodnotě v EU klesl z 18,8 na 15,4 procent. Poklesl byl zaznamenaný prakticky ve všech zemích Unie s výjimkou Polska, Maďarska a České republiky, jež je evropskou zemí s nejsilnějším podílem průmyslu na hrubé přidané hodnotě. Navzdory tomu je evropský průmysl nejúspěšnějším exportérem na světě a zhruba 37 procent světového průmyslového exportu lze připsat evropským firmám. I z tohoto důvodu evropští průmyslníci chtějí méně protekcionismu a více mezinárodní konkurenceschopnosti.

Ve své strategii si evropští průmyslníci vytyčily kvantitativní cíl: zvýšit na dvacet procent podíl průmyslu na celkové hrubé přidané hodnotě v EU. „Dosažení tohoto cíle je možné jen za předpokladu, že se evropská konkurenceschopnost zlepší z hlediska nákladů a inovace a že mezinárodní dělba práce vytvoří příležitosti pro navrácení průmyslových aktivit do Evropské Unie,“ píše se ve zprávě BusinessEurope.

Evropský průmysl dnes brzdí především váha nových regulací a cena energií. Mezi roky 2000 a 2014 se náklady spojené s novými regulacemi výrazně zvýšily a v některých průmyslových odvětvích již činí přes deset procent celkových nákladů. Také zdanění je v Evropě vyšší než v jiných světových regionech. Konkurenceschopnost evropských průmyslových firem snižují i vysoké náklady na energii. „Například, průměrná cena energií v Evropské Unii v prvním pololetí roku 2016 byla více než dvojnásobná než ve Spojených Státech,“ uvádí analytici BusinessEurope.

S průmyslem je spojená až čtvrtina všech pracovních míst v Evropě. Toto odvětví má také zásadní význam v aplikovaném výzkumu. Hlavními výzvami do budoucnosti tak budou navýšení inovační kapacity, zajištění kvalitního vzdělání a digitalizace, jak ukazuje i model Průmyslu 4.0. Kvůli digitalizaci a robotizaci průmyslové výroby by mohla zaniknout některá pracovní místa, váha technických a intelektuálních dovedností pracovníků v průmyslu se ale bude zvyšovat. „ Bude čím dál více důležitější, a to také s ohledem na postupné stárnutí evropské populace, přitáhnout opravdové talenty skrze podporu brandu Evropské Unie a tvorbou konkurenceschopného systému vzdělání a atraktivních pracovních nabídek,“ lze se dočíst ve zprávě BusinessEurope. Budoucnost Evropy záleží na budoucnosti jejího průmyslu.

 

Celá zpráva zde: www.businesseurope.eu

Zdroj fotografie: FCA

Loading…