Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.07.2018

Jen jedenáct procent malých a středních firem financuje svůj rozvoj z EU fondů

České malé a střední podniky stále vnímají prostředky z evropských fondů jako málo dostupné. Ukazuje to průzkum banky ČSOB, člena Camic, mezi pěti stovkami malých a středních firem.

Podle výzkumu, jen 10,8 procent malých a středních firem čerpá na své plány firemního rozvoje prostředky z evropských fondů. Dalších deset procent firem využívá jiný druh veřejných dotací. Pro financování svých projektů rozvoje se tak firmy spoléhají na své vlastní zdroje, což je 84 procent případů, a na bankovní úvěry, které využívá 37 procent firem.

Firmy si obecně stěžují na velkou administrativní náročnost čerpání evropských fondů, a to jak ve fázi realizace tak při přípravě projektů. Není tak překvapující, že přes čtyřicet procent firem svěřuje přípravu projektů na čerpání z evropských fondu konzultačním společnostem. Jen čtyři procenta firem se pak obrací na banku, která často může i úvěrovat celý projekt. „Poradenské firmy nedokáží financování zajistit ani garantovat,“ upozorňuje Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra.

Zdroj: www.csob.cz

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…