Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.02.2022

K jakému právnímu rámci směřují krátkodobé nájmy?

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala ve čtvrtek 24. února on-line seminář, během kterého byly představeny hlavní právní novinky týkající se krátkodobých nájmů. Na semináři vystoupila advokátka Paola Spoladore z kanceláře Spoladore & Bystřický, která je členem komory.

„V současné chvíli není v České republice poskytování krátkodobého nájmu regulované zvláštní zákonnou úpravou,“ uvedla advokátka Spoladore. Jedinou výjimkou je poplatek za přenocování, který může činit až 50 korun na osobu. V minulém volebním období bylo několik pokusů zavést novou regulaci, Poslanecká sněmovna ale projednávání do konce období nedokončila.

V oblasti je velmi aktivní pražský magistrát, který předložil svůj návrh zákona i nové sněmovně. Špičky magistrátu chtějí navíc jednat s Ministerstvem pro místní rozvoj, aby zaručily schválení normy. Návrh zákona předložený magistrátem počítá například s tím, že by města měla možnost stanovit maximální počet dní v roce, kdy lze krátkodobě pronajímat nemovitost, nebo stanovovat období v roce, kdy je taková aktivita povolená. Další regulace by se mohly týkat smluv pro poskytnutí ubytovacích služeb.

Do tématu ale vstupují i další aktéři – soudy a stavební úřady. Před soudem skončil spor mezi majitelem bytu a společenstvím vlastníků, které si schválilo rozsáhlou většinou změnu stanov, podle které pronajímání třetím osobám podléhalo souhlasu sousedů. Prvoinstanční soud změnu stanov potvrdil, ale ten odvolací jí zrušil. V současnosti se čeká na vyjádření Nejvyššího soudu.

Do oblasti vstoupil i stavební úřad na Praze 1, který přijal názor, že krátkodobě pronajímané byty musí být zkolaudovány pro poskytování ubytovacích služeb. Názor byl pak potvrzen i příslušným magistrátním úřadem. „Právní výklad stavebního úřadu pro Prahu 1 však není obecně závazný i pro ostatní stavební úřady v České republice,“ poukázala advokátka Spoladore. Majitelům bez správně zkolaudovaného bytu hrozí pokuta až 50.000 korun. Podle některých popisů ale stavební úřad pro Prahu 1 nevymáhá změnu kolaudace systematicky.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…