Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.04.2019

Kde a jak mohou volit zahraniční rezidenti EU do Evropského parlamentu

Občané členských států EU se také budou moci zúčastnit voleb do Evropského parlamentu na území ČR. V České republice se bude volit v pátek 24. a v sobotu 25. května.

Občané členských států, Italové nevyjímaje, mohou volit pro kandidátky registrované v ČR. K tomu je ale zapotřebí, aby byli registrovaní v seznamu voličů. Voliči, již se voleb do Evropského parlamentu již v ČR zúčastnili (a mezi tím nezměnili bydliště), nemusí registraci obnovovat. V případě, že se volič registroval pro komunální volby, tak musí zažádat o přenesení svých údajů do seznamu pro volby do EP. Voliči, kteří chtějí hlasovat v ČR poprvé, musí provést registraci. Žádosti o přenesení údajů či k registraci je nutné podat osobně do 14. dubna na obecním úřadu bydliště.

Italští voliči zapsaní do Evidence obyvatel žijících v zahraničí, tzv. AIRE, mohou, podobně jako občané mnoho dalších členských zemích, hlasovat pro kandidátky registrované v zemi původu na zastupitelském úřadě. Na rozdíl od voleb do národního parlamentu či referend není možné hlasovat korespondenčně. Italským voličům bude rozeslány na adresu pobytu voličský průkaz a instrukce obsahující adresu zastupitelského úřadu a datum konání voleb.

Občané EU usazení v zahraničí či osoby mající více státních občanství EU se tak de facto mohou svobodně rozhodnout, v jaké zemi hlasovat. I pro volby do Evropského parlamentu ale platí pravidlo „jedna hlava – jeden hlas“. Voliči tak nemohou volit současně ve více zemí a takové chování je dokonce považováno za trestný čin.

 

Žádost o registraci/ přesun údajů: www.mvcr.cz

Zdroj: www.mvcr.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…