Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.07.2018

Kde se v ČR bydlí nejlépe? V okolí Prahy a v Čechách

V České republice panují relativně velké územní rozdíly v kvalitě života. Ukazují to výsledky hodnocení kvality života v českých městech, které bylo sestaveno v rámci projektu obcevdatech.cz agentury Deloitte, člena Italsko-české komory.

Index připravený agenturou Deloitte bere v potaz několik desítek indikátorů sdružených do tří kategorií: zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby. Nejlepší ohodnocení dostalo město Říčany ve Středočeském kraji, které přeběhlo Prahu a Černošice (Středočeský kraj). Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem,“ uvádí jednatel projektu Jan Havránek a dodává: „Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky.“ Dobrého ohodnocení se dostalo i městům v jižních Čechách: z tohoto kraje pochází tři z deseti nejlepších měst, a sice Třeboň (4.místo), Trhové Sviny (5. místo) a České Budějovice (8. místo).

V nejlepší desítce se tak nachází devět měst z Čech a jen jedno z Moravy (Hustopeče, 9. místo). Na opačné konci hodnocení se pak nachází Orlová, Karviná, Most a další města v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. „Ve většině obcí z těchto regionů žije mnoho lidí s finančními problémy, relativně vůči ostatním je v nich méně nabídek pracovních míst,“ vysvětluje Havránek některé z příčin nízkého skóre obcí, „v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je také poměrně vysoké znečištění.“

Zdroj: www.obcevdatech.cz

Zdroj fotografie: Město Říčany

Loading…