Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.05.2017

Kde si v Itálii nejvíce vyděláte?

Mezi platy italských zaměstnanců stále panují citelné regionální rozdíly. Ukazuje to zpráva o trhu práce zpracovaná Italskou asociací expertů na pracovní právo pro její devátý celostátní sjezd.

Dle zprávy si nejvíce vydělají zaměstnanci v Bolzanu, kde čistý měsíční plat dosahuje 1476 eur, a ve všech okresech regionu Lombardie, kde průměrný plat přesahuje 1400 eur. Nad 1400 eur si v průměru vydělají i zaměstnanci v okresech Bologna, Verbania Cusio Ossola a Reggio Emilia. Na opačné straně žebříčku jsou pak zaměstnanci v okrese Ascoli Piceno, kde průměrný čistý plat nedosahuje ani tisíce eur a je tak nejnižší v celé Itálii. S méně než s 1100 eur měsíčně musí počítat také pracovníci v okresech Ragusa, Ogliastra a Olbia Tempio. Průměrný čistý plat dosahuje v Itálii 1315 eur s tím, že ženy berou v průměru o dvacet procent nižší plat než muži.

Velké regionální rozdíly jsou patrné i v dalších oblastech trhu práce. Propastné rozdíly panují v míře ekonomické aktivity. Alespoň přes dvě třetiny lidí ve věku 15 až 64 let pracuje či hledá práci v dvaceti okresech severní Itálie, např. v Bolzanu, Bologniv Bellunu, Florencii, Sieně a dalších. Naopak na jihu Itálie míra ekonomické aktivity nedosahuje často ani padesáti procent. Děje se tak ve dvaceti osm okresech, např. V Reggio Calabria, v Palermu, v Neapoli a v Bari. Ještě více se situace liší v účasti žen na pracovním trhu. Například v Bologni a Bolzanu pracuje přes dvě třetiny žen, zatímco v Neapoli a v Bari pouhá čtvrtina ženské populace ve věku 15 až 64 let. Celková míra ekonomické aktivity však lehce vzrostla a v Itálii dosahuje zhruba 57 procent. Snížil se také počet mladých lidí, jež nestudují ani nepracují. Stále jich ovšem je přes dva miliony.

 

Zdroj: www.consulentidellavoro.it

Zdroj fotografie: consulentidellavoro.it

Loading…