Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.01.2018

KMV chtějí otestovat systém zálohovaných láhví z plastu

Společnost Karlovarské minerální vod, jež je členem Italsko-české komory, chce otestovat možnost zavedení systému zálohovaných PET láhví v České republice. Do projektu, jehož první výsledky by měly být známé v květnu, se zapojí i prestižní akademické instituce, jako jsou Institut cirkulární ekonomiky či Fakulta technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Hlavní cílem projektu je vyhodnotit dopad a náklady na zavedení systému zálohovaných lahví z plastu. Aktuálně existuje v ČR obdobný systém jen pro lahve ze skla. V mnoha zemích severní Evropy při tom systém funguje i pro PET láhve. „Je třeba hledat cesty, které budou co nejméně bolet stávající systém a vyjdou vstříc všem v něm zúčastněným stranám“, říká Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod. Společnost, jež je lídrem na českém trhu s balenými vodami, pracuje i na dalších projektech zaměřených na recyklaci plastů. Jedná se o například o projekt PETMAT realizovaný Českým vysokým učením technickým, jež se zaměřuje na využití recyklovaného plastu ve stavebnictví.

Nový systém záloh by mohl výrazně zvýšit podíl recyklovaných láhví. V současnosti se v České republice zrecykluje zhruba sedmdesát procent prodaných PET láhví. V zemích, kde je systém záloh aktivní, podíl přesahuje devadesát procent. „Nesporná přednost systému spočívá v tom, že spotřebitele ekonomicky motivuje k navrácení vybraných výrobků do systému recyklace“, dodává Alessandro Pasquale.

Zdroj: http://kmv.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…