Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.04.2015

KMV – Mattoni představí na Expu způsob znovuvyužití PET plastiky

Společnost Karlovarské minerální vody, která je skrze svou známou vodu Mattoni oficiální partnerem Českého pavilonu, představí na výstavě Expo 2015 v Milánu originální technologii pro znovuvyužití PET plastiky hojně využívané provýrobu láhví v potravinářském průmyslu.

Nová technologie byla vyvinutá ve spolupráci s Laboratoří Pet Mat Fakulty Architektury ČVUT.

V Českém pavilonu se tak bude možné posadit na lavičky, jež jsou výsledkem pilotního projektu laboratoře PET-MAT. Tyto lavičky jsou modulární, zmontovatelné a nasvícené zespodu, takže v sobě spojují praktičnost, design a ekologickou udržitelnost. “V rámci projektu vyvíjíme stavební jednotku z recyklovaného PETu, kde tento materiál najde své další uplatnění,” uvádí autorka projektu Kateřina Nováková z Fakulty Architektury ČVUT, “Na tomto  projektu je zajímavá kombinace vyspělých technologií architektonického navrhování a zavedené průmyslové výroby PET lahví.”

Projekt by se ale nemohl uskutečnit bez finanční a průmyslové podpory ze strany společnosti Karlovarské minerální vody. „Koncept stavební jednotky z PETu jsme se rozhodli dlouhodobě podporovat kvůli jeho pokrokovosti,” uvádí generální ředitel KMV a čen představenstva Italsko-české Komory Alessandro Pasquale, “ Jsme rádi, že výsledek pilotního projektu bude poprvé veřejně představen v českém pavilonu EXPO 2015 v Miláně. Symbolicky se tak s Mattoni  a novým projektem vracíme do Itálie, kde měl kořeny Heinrich Mattoni.”

Projekt tak zcela zapadá do jednoho z hlavních témat výstavy Expo 2015 v Miláně, ekologické udržitelnosti potravinářské výroby. A toto téma leží na srdci i společnosti Karlovarské minerální vody, jež v posledních letech investovala desítky milionů korun do snížení energetické spotřeby výroby a do snížení ekologické stopy přepravy svých produktů.

Mezi nejnovějšími iniciativami na tomto poli pak je nová eco-láhev, jež byla představena v březnu letošního roku. „Nová technologie balení, kterou v podobě eco-lahví jako první uvedeme na český trh, je dalším příkladem naší snahy o ekologicky efektivní společnost,” dodává Alessandro Pasquale,  “Eco-lahev, ve které je třetina plastu nahrazena rostlinou složkou pocházející ze zpracování cukrové třtiny, představuje revoluci na současném trhu balených vod. Díky ní snížíme množství plastu nutného pro výrobu.”

Credit photo: archivio Mattoni

Loading…