Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.07.2019

Konsorcium ochrany DOP zpřísní pravidla výroby Parmské šunky

Konsorcium výrobců Prosciutto di Parma DOP, pravé Parmské šunky, se rozhodlo změnit pravidla pro výrobu této známé italské gastronomické lahůdky. Podmět k změně dodala nedávná aféra s nevhodným využitím kýt a vepřů.

Konsorcium se rozhodlo pro výměnu institutu, který certifikuje Parmské šunky značkou DOP. Dosud certifikaci poskytoval ústav Istituto Parma Qualità, který byl ale vlastnicky propojen s konsorciem výrobců. Z tohoto důvodu vznikaly pochybnosti o nestrannosti hodnocení daného ústavu. Nově bude kvalitu výrobků certifikovat ústav CSQA Certificazioni. „Rozhodli jsme se pro ústav, který zaručuje profesní strukturu a postupy certifikace produktů založené na principech nezávislosti a nestrannosti,“ uvedl předseda konsorcia výrobců Vittorio Capanna.

Konsorcium také zahájilo postup pro změnu pravidel výroby Parmské šunky DOP. Nová pravidla by měla garantovat vyšší kvalitu výrobku a především větší transparentnost a dohledatelnost původu surovin. Významným bodem bude také otázka genetiky a druhů vepřů využívaných ve výrobě slavné šunky. „Naší hlavní preferencí je potvrdit hlavní roli italských druhů vepřů,“ uvádí ředitel konsorcia Stefano Fanti. A dodává: „Vedle toho ale vznikne seznam dalších povolených druhů vepřů, jež jsou většinou výsledkem křížení, poté co projdou testováním vhodnosti pro proces dlouhotrvajícího zrání kýt.“

Změnu pravidel podnítil skandál s nepravými šunkami, který zasáhl právě výrobce Parmské šunky a šunky San Daniele. V průběhu loňského a letošního roku totiž vyplynulo na povrch, že část výrobců používala k výrobě DOP šunky kýty z nepovoleného druhu vepřů Duroc. Skandál navíc ukázal na nedostatky v kontrole a dohledatelnosti původu kýt a surovin. To nakonec vedlo k vyloučení 1,2 milionů kýt z ochranné známky DOP.

Zdroj: www.prosciuttodiparma.com

Zdroj fotografie: wikimedia

Loading…