Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.11.2016

Kupní síla Čechů je na maximu za posledních deset let

Kupní síla Čechů i nadále roste. Ukazuje to studie agentury Gfk specializované na výzkum trhu.

Letos se hodnota disponibilních příjmů českých domácností zvýšila na 82 miliard eur, což je nejvíce za posledních deset let. Kupní síla Čechů tak činí 56,8% průměru EU. ČR je v kupní síle před Polskem a Maďarskem, ovšem zaostává za Slovenskem a Estonskem. „V posledních sedmi letech kolísá index kupní síly České republiky podle momentální ekonomické situace mezi hodnotami 51 – 59% evropského průměru,“ uvádí zpráva.

Regionální rozdíly jsou stále citelné. Nejsilnější kupní sílu mají tradičně domácnosti v Praze, kde jsou disponibilní příjmy o třetinu vyšší než je průměr ČR. Na konci žebříčku se pak nachází okresy v severních Čechách a ve Slezsku. „V průběhu posledních šesti let se zřetelně vyprofilovaly oblasti, které z hlediska kupní síly výrazně posílily, jedná se především o oblasti Plzeňského regionu, vybrané oblasti středních Čech a jižní Morava,” dodávají autoři zprávy, dle kterých „by se dalo hovořit o bohaté metropolitní oblasti, kterou tvoří Praha a střední Čechy.“

Data výzkumu potvrzují gap mezi kupní sílou obyvatelstva a hrubým domácím produktem země. Podle Eurostatu, český HDP dosahuje 85% průměru Evropské Unie. Naopak kupní síla nedokáže překonat hranici šedesáti procent evropského průměru, i přestože mzdy v poslední době silně rostou. Dle odborářů za to mohou stále nízké platy, ekonomové naopak poukazují na tvorbu přidané hodnoty české ekonomiky.

Zdroj:www.gfk.com/cz

Zdroj Fotografia: Pixabay

Loading…