Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.09.2015

Laboratoř imunoterapie slaví mezinárodní úspěchy

První polovina roku 2015 byla pro Laboratoř imunoterapie Akademie věd ČR ve znamení intenzivní vědecké aktivity a mezinárodních úspěchů. Laboratoř je vedena dr. Lucou Vannuccim, jediným italským ředitelem působícím na Akademii věd ČR.

Prvních šest měsíců roku bylo ve znamení živého vědeckého působení na mezinárodní úrovni. “Do konce června 2015 jsme dokázali vydat osm vědeckých prací a dvě již byly citovány v mezinárodní literatuře,” říká dr. Luca Vannucci. “Výsledky našeho bádání jsme představili také na důležitých mezinárodních konferencích, jako ta, která proběhla na konci dubna v Lublani, kde jsme sklidili od kolegů velkou odezvu. To potvrzuje, že naše Laboratoř vede kvalitní výzkum, kterému se dostává ocenění na světové úrovni.”

Toto uznání bylo potvrzeno i v prvním pololetí letošního roku. “Byl jsem pozván jako ředitel Laboratoře imunoterapie, abych přednesl prezentaci na konferenci organizované čtyřmi nejvýznamnějšími výzkumnými středisky imunoterapie, která proběhne ve Finalborgo v polovině září,” vysvětluje dr. Vannucci. Nově jsem byl také pozván na velice významný kongres do Tel Avivu, a v roce 2017 budeme v Praze hostit mezinárodní kongres imunoterapie a imunomonitoringu, který se bude podobat letošnímu sjezdu v Lublani. Pro laboratoř je tato intenzivní aktivita velice důležitá, protože nám umožňuje udržovat styky se světovou vědou a prezentovat výsledky mezinárodnímu vědeckému společenství.”

Tato mezinárodní viditelnost je výsledkem silné vědecké aktivity, jež probíhala i v prvním pololetí roku. “V těchto měsících se začala rozjíždět aktivita evropské výzkumné sítě COST, kde zastávám pozici leadera pro oblast teranostiky, neboli oblasti, kde probíhá výzkum nad diagnostickými postupy, jež mají také terapeutické efekty,” dodává dr. Vannucci. “Také jsme pokračovali ve výzkumu lidských tkání týkajícího se změn, jež doprovází vznik rakovinového zánětu. Tato část průzkumu probíhá ve spolupráci s Thomayerovou fakultní nemocnicí v Krči, a jedná se o velice náročnou, a to i z finančního hlediska, část výzkumu. Další zásadní součást se týká vývoje nových nanočástic, které by mohly být vektory diagnostických a terapeutických látek přímo do nádorových buněk. Ovšem cíle našeho výzkumu zůstávají beze změny: chceme pochopit reakci naší přirozené imunity na rakovinové nádory a posílit naši přirozenou imunitu tak, aby zničila nádor v jeho zárodku.”

Laboratoř imunoterapie má v současnosti k dispozici tým velice mladých vědců a výzkumníků. “V Laboratoři se snažím vytvořit domácí atmosféru, v rámci které moji spolupracovníci mohou vyjádřit svobodně jejich poznámky a postřehy,” vysvětluje Luca Vannucci. “V naší Laboratoři také často hostíme zahraniční vědce, jež u nás absolvují stáže. Tak tomu bylo i v prvním pololetí, kdy jsme hostili doktorku Ivanu Lalič z Univerzity v Bělehradu, doktorku Michelu Luciano z Univerzity v Aquile a také profesorku Italiu di Liegro z Univerzity v Palermu. Ta u nás měla i přednášku.”

Jedinou slabinou laboratoře tak zůstávají finance. “Omezené množství veřejných prostředků nás donutilo se ještě více otevřít privátním sponzorům, mezi kterými je mnoho členů Italsko-české komory,” říká dr. Vannucci. “Bohužel nedostatek prostředků nás zpomaluje v některých klíčových pasážích výzkumů, například na lidských tkáních. Konkrétním nebezpečím tak je, že další laboratoře dokončí tyto výzkumy dříve než my, jež jsme je iniciovali.”

Laboratoř imunoterapie Akademie věd ČR je podporována Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou skrze veřejnou sbírku.

Všichni zájemci, mohou podpořit výzkum Laboratoře imunoterapie, vkladem na speciálně zřízený účet:

  • vlastník účtu: Italsko-česká smíšená obchodní a průmyslová komora
  • číslo účtu: 4200397135
  • IBAN CZ5468000000004200397135 a Swift Code : VBOECZ2X
  • účet je otevřen při Sberbank CZ a.s., Lazarská 8, 120 00 Praha 2

 

Ydroj fotografie: CAMIC

Loading…