Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.01.2021

Letos startuje projekt bankovní identity

Od letošního roku budou mít klienti hlavních českých bank k dispozici projekt bankovní identity. Příslušný zákon vstoupil v platnost 1. ledna letošního roku.

Díky projektu bankovní identity budou klienti bank moci používat vstupní údaje do elektronického bankovnictví i pro vstup na portály státní správy. Jedná se například o stránku Portalobcana.cz, která je zaměřena na matriční služby, či na nový portál Mojedane.cz, který bude sloužit pro komunikaci se správcem daně. Podle Ministerstva vnitra se bude rozsah služeb veřejné správy přístupných on-line, a tudíž i skrze bankovní identitu, rozšiřovat.

Na konci loňského roku dostaly akreditaci první tři české banky, a mezi nimi také Česká spořitelna a ČSOB, jež jsou členy Italsko-české komory. Obě zmíněné banky chtějí spustit bankovní identitu ještě v lednu. „Proces akreditace je pouze prvním krokem,“ uvádí Pavel Kolář, který za projekt odpovídá na úrovni České bankovní asociace. „Po jejím udělení musí banky ještě vše technologicky připravit. Jde o složitý proces, který žádná banka nemůže urychlit,“ dodává Kolář. Další významné české banky by měly získat akreditaci v průběhu letošního roku.

Zdroj: https://cbaonline.cz

Zdroj fotografie: Cbaonline.cz

Loading…