Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.06.2020

Loss carry-back: daňové opatření, které může pomoci firmám

V rámci třetího liberalizačního balíčku, které připravilo Ministerstvo financí na pomoc ekonomice zasažené epidemií nového koronaviru, se počítá se zavedením nového opatření zpětného uplatnění daňové ztráty tzv. loss carry-back. Požádali jsme Lucu Savina, zakladatel společnosti Savino & Partners, člena Italsko-české komory, aby nám vysvětlil v čem může být nové opatření pro firmy užitečné.
Pane dott. Savino, jak bude fungovat zpětné uplatnění daňové ztráty? 
Nový balíček daňových opatření, kterým se v současnosti zabývá Parlament a k jehož schválení by mělo dojít v červenci, počítá s tím, že by ztráty realizované v první polovině letošního roku způsobené omezením ekonomické aktivity mohly být využity jako daňový bonus. Pokud totiž firmy v letech 2018 a 2019 dosáhly zisku a odvedly z něho daň, tak z této odvedené daně bude možná zažádat v průběhu roku 2020 o vratku v souvislosti s realizovanými ztrátami. Konkrétně, uplatnění ztráty v roce 2020 umožní požádat o vyplacení nazpět již odvedené daně. Pokud tedy společnost zaznamenala v roce 2020 ztrátu jednoho milionu korun a v roce 2019 odvedla na dani z příjmu 190 tisíc korun, tak si u Finanční správy bude moci zažádat o vratku ve výši 190 tisíc korun. Vratka je stanovena ve výši ztráty v roce 2020, ve výši odvedené dani v roce 2018 a 2019 a také maximálním limitem pro uplatnění ztráty ve výši 30 milionů korun. Limit byl ve Sněmovně prosazen vládními stranami a může tak být v průběhu legislativního procesu ještě pozměněn. Firmy, které v předchozích dvou zdaňovacích období nebyly v zisku, budou moci uplatnit ztrátu v následujících letech, jak s tím počítají platné zákony.


Nového opatření tak mohou využít jen firmy, které v letech 2018 a 2019 byly v zisku? A jaké jsou výhody a nevýhody jeho použití? 

Tak to je nastaveno. Tímto způsobem se opatření zaměřuje na firmy, které se před epidemií těšily dobrého zdraví, zatímco firmy, jež byly v potížích, jsou z tohoto opatření vyloučeny. Hlavní výhoda spočívá v tom, že firmy mohou obdržet od státu další prostředky. Nezdá se mi, že by opatření mělo nevýhody.


Zůstane zpětné uplatnění daňové ztráty v české daňovém řádu i po epidemii Covid? 

Ano, opatření se stane pevnou částí českého daňového systému. Zákon obsahuje přechodné ustanovení, dle kterého si o vratku spojenou se ztrátami realizovanými do 30. června 2020 bude moci zažádat ještě před ukončení daňového roku. V tomto případě ale bude využitelný jen rok 2019. Navíc loss carry-back lze kombinovat s dalšími programy vládní pomoci, jako Antivirus, bonus Pětadvacítka nebo bankovní záruky.


Mají firmy, které zpětného uplatnění daňové ztráty využijí, očekávat kontroly ze strany daňových úřadů? 

Je to možné. Finanční správa zajisté bude kontrolovat, kdy a jak vznikly ztráty, které firmy uplatnily. Velice důležité bude pochopit období, kdy ztráta vznikla. Kromě toho by firmy neměly mít zvláštní problémy.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…