Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.06.2017

Luciano Benetton Collection představila katalog Mirabilia in Czech Land

V úterý 27. června byl v Italském kulturním institutu představen katalog Mirabilia in Czech Land, který vydala umělecká sbírka Luciano Benetton Collection v rámci jejího projektu Imago Mundi.

Kniha představuje díla 145 českých umělců, kteří se rozhodli projektu zúčastnit a darovat sbírce Luciana Benettona své dílo. Do projektu se zapojila heterogenní skupina umělců se široce pojatým uměleckým vyjádřením. „Zapojení se do projektu nemělo žádná omezení, ani co do věku či způsobu umělecké tvorby,“ uvádí kurátorka české části projektu Liliana Malta. „Umělce jsme oslovovali skrze galerie, nadace a výtvarné akademe tak, bychom dosáhli, co nejúplnějšího zmapování českého soudobého umění,“ dodává Liliana Malta. Charakteristický rys projektu, jež je zároveň i jediným omezením pro umělce, tvoří rozměry díla stanovené na 12x10 cm, což usnadňuje jejich expozici „To je přibližný rozměr poštovního pohledu. Luciano Benetton říká, že ho to napadlo v Africe, když požádal jednoho místního umělce o vizitku. Ten mu místo vizitky dal obrázek o těchto rozměrech,“ vypráví Liliana Malta.

Projekt Imago Mundi vznikl v roce 2011 díky nápadu Luciana Benettona a jeho nadace Benetton, jež je známá svým zájmem o moderní architekturu, soudobé umění a nové styly umělecké tvorby. „Hlavním cílem projektu je zmapovat světové soudobé umění,“ říká Liliana Malta. „Do dnešního dne se do projektu zapojilo na 130 zemích a jejich počet vzroste do konce roku na 150. V rámci projektu bylo sesbíraných 27 tisíc děl. Všechna díla projektu Imago Mundi jsou vystavená v sídle nadace Benetton v Trevisu  a současně je lze vidět i na webových stránkách projektu.“ Díla jsou navíc občas půjčována na dočasné výstavy, jež jsou pořádané ve významných světových městech, a to například v Benátkách, New Yorku, Vídni, Římě, Dakaru či Sarajevu. Podle kurátorky Liliany Malty tak není vyloučené, že také česká díla, společně s díly z ostatních států střední Evropy, budou někdy vystavená mimo sídlo nadace Benetton.

K úspěchu české části projektu významně přispěl i Italský kulturní institut, v jehož prostorech proběhla prezentace katalogu Mirabilia in Czech Land. „Tato myšlenka téměř encyklopedického seznamu umění mě ihned nadchla,“ uvádí ředitel institutu Giovanni Sciola. „Institut se stal jakýmsi prostředníkem mezi českými umělci a kurátorkou a sehrál také významnou logistickou roli. Pomohli jsme také přesvědčit některé umělce, jež byli ze začátku dost obezřetní,“ dodává. Není to poprvé, co se Italský kulturní institut účastní projektů, do nichž jsou zapojeni čeští umělci. Institut pravidelně spolupracuje s nadací Eleutheria, členem Italsko-české komory, která v roce 2015, v rámci soutěže Et Cetera, uspořádala výstavu vybraných mladých českých umělců v Praze a v Římě. Spolupráce pokračovala i v loňském roce při výstavách fotografií mladých českých a italských fotografů. „Posláním Institutu je především podpora italské kultury a umění v ČR, ale považuji z důležité i tyto bilaterální projekty, jež mohou dát impulz k dalšímu rozvoji vztahů v kultuře mezi našimi zeměmi. I nadále tak spolupracujeme s nadací Eleutheria a společně chystáme přehlídky českých krátkých filmů,“ dodává Giovanni Sciola.

Část děl české části projektu Imago Mundi lze vidět zde:  www.imagomundiart.com

Fonte: Camic

Fonte fotografia: Fondazione Benetton

Loading…