Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.05.2022

Ministerstvo financí navrhlo navýšit limit pro registraci k DPH

České ministerstvo financí připravilo návrh na navýšení limitu pro povinnou registraci k DPH z jednoho na dva miliony korun.

Stávající limit byl zaveden při vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2014 a od té doby nebyl valorizován. I proto české úřady očekávají, že Brusel nebude mít větší námitky proti navýšení limitu na dva miliony korun. „Předpokládáme, že žádost bude ČR na úrovni EU schválena nejpozději letos v červnu,“ uvedlo ministerstvo. S navýšením limitu DPH se upraví i paušální daň, která spojuje daň z příjmu a odvody. Dnes se k paušální dani mohou zaregistrovat živnostníci s příjmy do jednoho milionu korun, což by se zvýšilo na dva miliony korun. Místo jediného pásma by ale vznikla tři pro OSVČ s příjmy nad jeden a jeden a půl milionu korun.

Změny by veřejné pokladny stály deset miliard korun nevybrané DPH a půl miliardy korun kvůli rozšířené paušální daně.

Ministerstvo chce také ponechat v platnost systém zrychlených odpisů, který byl zaveden na roky 2020 a 2021 jako pomoc firmám kvůli pandemii covidu-19. Zrychlené odpisy by byly prodloužené o dva roky. Například v první kategorii by bylo možné odepsat celou hodnotu majetku, například počítačů či vybavení kanceláří, za rok místo tří let, v druhé kategorii, kam spadají například auta, za dva roky místo pěti let.

Zdroj: www.seznamzpravy.cz

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…