Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.09.2022

Ministerstvo připraví program na pomoc proti zdražení energií zpracovatelským firmám

Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví program na pomoc firmám ve zpracovatelském průmyslu proti zdražení energií. Oznámil to ve středu 31. srpna ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Program využije regulační prostror, který poskytuje dočasný rámec Evropské unie, a bude představen v září. Program bude určen firmám ze zpracovatelského průmyslu, které kvůli zdražení energií zaznamenaly provozní ztrátu. „Budeme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent způsobilých nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ řekl ministr Síkela. Vláda poskytne na program 25 až 28 miliard korun.

Dočasný rámec umožňuje vládám poskytnou pomoc ve výši až dvou milionů eur firmám, které se nachází v obtížích kvůli zdražení energií. Pomoc může pokrýt maximálně 70 procent spotřeby elektřiny a plynu.

Zdražování energií začíná mít hluboký dopad na vývoj ekonomiky. Podle Hospodářské komory ČR 18 procent firem zvažuje propouštění právě v důsledku zdražení plynu a elektřiny. Mezi firmami s 500 a více zaměstnanci podíl činí až 27 procent. „Z odvětvového hlediska půjde zejména o podniky působící ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu,“ uvedla podnikatelská organizace.

Zdroj: https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/sikela-chce-zavest-program-pro-firmy-ze-zpracovatelskeho-prumyslu-1392760

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…