Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.07.2020

Ministerstvo zdravotnictví představilo semafor pro české okresy

Semaforový systém, který od 15. června ukazuje stupeň epidemiologického riziko v zahraničí, bude využit pro stručnou informaci o vývoji nákazy v českých okresech.

Systém byl představen Ministerstvem zdravotnictví ČR v pondělí 27. července a začne fungovat příští týden. Epidemiologické riziko bude zvýrazněno za použití čtyř barev, bílou (zanedbatelné riziko), zelenou, žlutou a červenou (vysoké riziko). Hodnocení bude vystaveno dle vývoje počtu nových případů, způsobem nákazy a také stavu ve zdravotnických zařízeních. Pokud by semafor již fungoval, tak by drtivá většina českých okresů byla zbarvena bílou barvou a žádný z nich by nebyl červený.

S každou barvou by měl být spojený i balíček standardních opatření, jako například roušky, omezení počtu osob na akcích, omezení otevírací doby podniků veřejného stravování, mytí rukou a dezinfekce, odstup od cizích osob.“ Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat,” uvedl ministr Adam Vojtěch. Balíčky opatření ale nejsou závazné a poslední slovo o opatřeních budou mít i nadále Krajské hygienické stanice. Ty byly v posledních týdnech kritizovány za nízkou komunikaci s obyvatelstvem a za zavádění opatření bez dostatečného časového předstihu.

Zdroj: www.mzcr.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…