Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2016

Ministr financí Babiš se setkal se členy Italsko-české komory

V úterý 3. května proběhla v pražském hotelu Boscolo diskuze mezi českým vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem a členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory. Debaty se zúčastnil i italský velvyslanec Aldo Amati.

 

Ve svém úvodním slovu shrnul Andrej Babiš úspěchy své fiskální politiky. „Když jsem přišel na ministerstvo, tak jsem řekl, že nechci daně zvyšovat ale jen je řádně vybrat,“ uvedl Babiš. „Za poslední dva roky se nám podařilo snížit deficit, udali jsme některé dluhopisy s negativními úrokovými mírami a kleslo dokonce i zadlužení, byť jen o sedm miliard. Na konci roku 2016 bychom tak měli mít zadlužení stejné jako na konci roku 2013. Česká republika je tak dnes šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské Unii“.

 

Dle vicepremiéra zemi dlouho chyběla vize do budoucnosti. I proto je dnes v některých oblastech patrné zpoždění, které se vláda snaží dohnat. „Po Sametové revoluci tady chyběla vize. I proto nejsou dostavěné některé klíčové dálnice, i kvůli tomu nemáme vysokorychlostní vlaky a dostatek školních kapacit. Největší problémy někdy vytváří samotná politika. A to počínaje Poslaneckou sněmovnou, která nemá dobrý jednací  řád, až po politický systém, protože vládnout v koalici je vždy těžké,“ dodal Babiš.

 

Ministr financí se také dotkl jednoho z hlavních problémů českých průmyslových firem: nedostatek kvalifikované pracovní síly. „ Je jasné, že když firmy nenajdou své zaměstnance mezi uchazeči o práci v ČR, tak se je snaží hledat v zahraničí, a v první řadě v zemích, se kterými již máme nějaké vazby, například na Ukrajině či ve Vietnamu,“ poukázal vicepremiér české vlády. „A proto musí žádat o pracovní povolení. Tlačím na ministra Zaorálka, aby se personál na ambasádách v těchto zemích zvýšil a vyřízení povolení tak trvalo kratší dobu.“

 

Lídr hnutí ANO 2011 také znovu vysvětlil svůj vztah k politice. „V politice je naprosto běžné, že se nedodržují sliby a dělají se podrazy,“ uvedl Babiš. „Pro lidi z businessu je to hodně divné prostředí. Podle Aristotela by politici měli být ti nejlepší z nás. Ale když se podívám nejen na české politiky, ale také na premiéry a prezidenty dalších zemích, tak se musím ptát, proč tomu tak není. A to je problém celé Evropy a možná celého světa.“

 

Podle českého ministra financí nedostatečnost evropských politických elit se naplno projevila při nedávné uprchlické krizi. „Česká republika chce bojovat za Evropskou Unii, volný pohyb a udržení Schengenského prostoru. Chceme být aktivním členem Evropské Unie a myslím, že ze začátku jsme to trochu podcenili. Do Bruselu jsme posílali vysloužilé politiky, jež se často ani nedomluví cizími jazyky a nemohou tak účinně bránit naše zájmy. Ale dnes vidíme, že je Evropa impotentní a nezvládla vyřešit migrační krizi. Místo toho navrhuje nesmysly jako přerozdělení uprchlíků podle kvót.“

 

V diskuzi se členy Komory pak Andrej Babiš odpovídal na dotazy týkající se obecných témat i některých konkrétnějších oblastí. Mezi těmito tématy byla i Babišova vize budoucnosti Evropské Unie. „Myslím, že v budoucnosti bude Evropská Unie unií národních států. Doufám, že v budoucnosti vznikne Unie s méně regulacemi, která ale bude schopná ubránit Schengenský prostor,“ uvedl na toto téma Babiš.

 

S vizí Evropy je těsně spojen i eventuální vstup ČR do eurozóny. „Nejsem zastánce přijetí eura. Tato vláda tudíž nestanoví definitivní termín pro vstup do eurozóny. Další spornou otázkou by byl také kurz koruny vůči euru,“ uvedl svůj postoj český vicepremiér.

 

Debata se stočila také k dotazům na konkrétní odvětví ekonomiky, například na budování infrastruktur. „Od minulých vlád jsme zdědili projekty na 563 kilometrů silnic a dálnic s neplatnou EIA. Když jsem nastoupil na ministerstvo, tak jsem řekl, že na investice vždy peníze budou. Změnili jsme také Zákon o veřejných zakázkách tak, aby se odblokovala situace, ve které se stát nacházel,“ zmínil ministr financí několik okolností v tomto odvětví.

 

Dalším tématem bylo například povolování nových staveb či rekonstrukcí stávajících nemovitostí. „Připravili jsme nový Stavební zákon, který slučuje územní a stavební povolení do jednoho,“ dodal Andrej Babiš. „I já mám přímou zkušenost se situací, kdy stavbu blokují nějaké další subjekty. Například dostavbu dálnice do Ústí nad Labem dlouho blokovala jistá ekologická organizace. Snažíme se na tento problém najít řešení. Ale možná to, že všichni mohou mluvit o všem, patří k demokracii.“

 

Večer s vicepremiérem Andrejem Babišem tak byl přínosnou příležitostí pro diskuzi o ožehavých tématech, politických aktualitách a o problémech, jež musí řešit firmy podnikající v ČR.

 

 

 

 

 

Loading…