Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.06.2017

Ministr kultury Franceschini uctil 400. výročí italské komunity v Praze

Ve čtvrtek 22. června proběhla oficiální návštěva Prahy italského ministra kultury Daria Franceschiniho. Ústřední tématem návštěvy byly, díky dvěma mimořádným akcím, historické vztahy mezi Itálií a ČR a 400. výročí italské komunity v Praze.

Po jednání se svým českým protějškem, ministrem kultury Danielem Hermanem, se italský ministr kultury Dario Franceschini zúčastnil prezentace restaurátorských prací na Vlašské kapli v pražské Karlově ulici. „Toto je významný den v rámci našich výborných bilaterálních vztahů,“ uvedl ministr Franceschini. Tato naše kaple v samém srdci Prahy je symbolem naší společné historie a naší přítomnosti v Evropě, kde se staletí míchaly kultury a komunity. Toto místo je také symbolem toho, že v evropské integraci je možné ujít velký kus společné cesty, pokud se začne od kořenů a hodnot, jež sdílíme. Stačí pomyslet na to, že Italové již čtyři století žijí v Praze integrovaným a dynamickým způsobem“. 

Na prezentaci restaurátorských prací, jež by měly skončit v září, byl přítomen i ministr Daniel Herman, který ve svém proslovu neopomněl vzpomenout význam česko-italských vztahů. Ministr také podtrhl význam spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem. „Dobrá věc se podařila,“ řekl ministr Herman. „ Dnešním dnem se symbolicky úspěšně uzavřelo dvacetileté úsilí navrátit kapli její původní lesk a význam. Kaple patří k nejkrásnějším památkám v Praze a nyní se stává rovněž symbolem úspěšné spolupráce českých a italských institucí a soukromého sektoru,“ dodal. 

Proslovy pokračovaly prezentací stavu oprav, kterou přednesl Alessandro Battaglia, jednatel společnosti Ahrcos, jež provádí restaurátorské práce na kapli, a projevem pražského arcibiskupa Dominika Duky, jenž připomněl společné duchovní kořeny Čechů a Italů. Akci ukončilo žehnání exarchy Řeckokatolické církve, Ladislava Hučka, které bude Vlašská kaple po ukončení prací svěřena. 

Návštěva ministra kultury Daria Franceschiniho pokračovala do Italského kulturního institutu, kde byla zahájena výstava Italská kongregace v Praze, staletá historie. Institut se nachází v bývalém sídle Vlašského špitálu a Kongregace, a je tudíž další památkou staleté historie italské komunity v Praze. Historie, jež tvoří základy pro budoucnost. „Během mé krátké jednodenní návštěvy v Praze jsem měl významné jednání s českým ministrem kultury a shodli jsme se, že chceme spolupracovat v oblastech, jež spojují Itálii a Českou republiku. Naším úmyslem je vytvořit pevnější, praktické a stabilní kulturní vztahy,“ uvedl na vernisáži italský ministr kultury. 

Výstava potrvá v Institutu do 31.srpna. Skrze umělecká díla, portréty a dokumenty výstava shrnuje historii Italské kongregace, která vznikla v 16. století, kdy do Prahy přijelo mnoho italských mistrů a stavitelů, a de facto zanikla až v roce 1942. Jeden z nejcennějších exponátů je obraz vysvěcení kaple sv. Karla Boromejského ve Vlašském špitále, ke kterému došlo před takřka 400 lety, 4. července 1617.

Článek o průběhu prací na Vlašské kapli: www.camic.cz

Fonte: Camic

Fonte fotografie: Francesco Bencivenga

Loading…