Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.09.2016

Ministři Marksová a Mládek navštívili společnost Viroplastic

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívili v úterý 23. srpna výrobní závod společnosti Viroplastic, člena Italsko-české komory, ve Frýdku-Místku.

Členové české vlády navštívili výrobní závod společnosti Viroplastic v průběhu jejich oficiální návštěvy města Frýdek-Místek. Během návštěvy se ministři zajímali o nové využití brownfieldů a o ekonomické a sociální podmínky města. Jednání se tak dotkla i průmyslových zón  firem aktivních ve městě a okolí. „Představitelé města Frýdek-Místek chtěli ukázat ministryni Marksové a ministrovi Mládkovi dobře fungující firmy, jež působí ve Frýdku-Místku. Proto si vybrali naši společnost Viroplastic v průmyslové zóně Lískovec a společnost Vyncke v průmyslové zóně Chlebovice. Ministři navštívili také naši výrobu umělohmotných víček, jež je v srpnu v plném provozu,“ uvedl ředitel společnosti Viroplastic Karel Kadlubiec.

Členové vlády se v průběhu návštěvy dotkly i problémů, jež sužují místní podnikatele. Ve městě, kde je nadprůměrná míra nezaměstnanosti, mezi ně patří i nedostatek kvalifikované pracovní síly. „I my tento problém pociťujeme, například v rámci středního technického vzdělání nám chybí program zaměřený na techniky vstřiků plastu. Proto si náš personál musíme školit sami,“ dodává Karel Kadlubiec. „Dalším problémem je, jak udržet ve Frýdku mladé lidi. Ti nejvíce perspektivní a nadaní totiž velice často odchází do větších měst nebo do zahraničí.“

Výroba umělohmotných víček, která je hlavní aktivitou společnosti Viroplastic, je navíc sezónní a vyvíjí se dle spotřeby balených vod a dalších nápojů. „Šest měsíců jede naše výroba sedm dní v týdnu, ale po zbytek roku jen třeba pět,“ říká Karel Kadlubiec. „Upozornili jsme tak ministryni Marksovou, že sezónní výroby, jako je ta naše, by potřebovali pružnější pracovní smlouvy. Část našeho personálu totiž pracuje jen v období vysoké výroby. Kvůli Zákoníku práce je však nemůžeme dlouhodobě zaměstnávat na dobu určitou, protože po určité době jsme povinni jim nabídnout smlouvu na dobu neurčitou. Stává se tak, že kvůli tomuto omezení se musíme rozloučit s kvalifikovanými zaměstnanci,“ popisuje situaci Karel Kadlubiec.

Sezónnost se odráží samozřejmě i na objemech výroby. Viroplast vyrábí totiž just in time a odbyt je tak těsně propojený s prodejem balené vody a dalších nápojů. „Roky 2014 a 2015 byly rekordní kvůli velice teplému létu. I letos však udržíme podobnou úroveň výroby, ačkoliv letošní léto bylo citelněji chladnější,“ dodává Karel Kadlubiec.

Zdroj fotografie: Viroplastic

Na fotografii zleva: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ředitel společnosti Karel Kadlubiec, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, primátor Michal Pobucký.

Loading…