Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.03.2016

Ministryně Federica Guidi podala demisi

Italská ministryně ekonomického rozvoje Federica Guidy podala včera, dne 31. března, demisi. Premiér Matteo Renzi, který je na státní návštěvě v USA, ji obratem přijal.

Ministryni Guidi zlomil vaz únik odposlechu z vyšetřovacího spisu, který vede státní zastupitelství v Potenze na Gianlucu Gemelliho, jenž je dlouholetým partnerem ministryně Guidi. Federica Guidi v odposlechu slibuje svému partnerovi prosazení několika změn zákona, jež nakonec umožnily zahájení těžby ropy v lokalitě Tempa Rossa v Lukánii. Ze zahájení těžařských aktivit měl přímý profit právě Gianluca Gemelli, který u ministryně intervenoval ve svůj prospěch. Gemelli je tak obviněn z nezákonného ovlivňování státních úřadů.

Nebylo to však poprvé, co se Federica Guida ocitla za svoji krátkou politickou kariéru v silném střetu zájmů. Guidi je totiž členkou významné italské podnikatelské rodiny, jejíž firmy dostávají státní zakázky. Nejspornější případ se týkal společnosti Ducati Energia, kde byla Guidi místopředsedkyní představenstva. Tato firma má totiž bohaté portfolio veřejných zakázek a dodává své produkty a služby celé řadě organizací veřejné správy. Po jmenování na ministerský post sice Guidi zanechala veškerých podnikatelských aktivit, ovšem ani to zřejmě zcela nevyvrátilo podezření ze střetu zájmů.

Jméno nástupce Federicy Guidy zatím není známo. Premiér Renzi se začne zabývat celou záležitostí po návratu ze státní návštěvy ve Spojených Státech. Skandál však přichází pro italskou vládu v nepříznivou dobu. Dne 17. dubna totiž v Itálii proběhne referendum o možnosti prodloužení stávajících těžařských licencí. Vláda sice zaujala k referendu neutrální stanovisko, mnozí významní vládní představitelé však apelovali na neúčast, tak aby všelidové hlasování nedosáhlo požadovaného kvóra. Ačkoliv se prodloužení licencí týká hlavně těžebních plošin v moři, odpůrcům těžby ropy a plynu dává vyšetřování nepochybně vítr do plachet.

 

Zdroj: www.ilsole24ore.com

 

Zdroj fotografie: governo.it

 

Loading…