Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.07.2016

Monte dei Paschi di Siena musí spustit plán na vlastní záchranu

Monte dei Paschi di Siena, třetí největší italská banka, musí spustit plán na svou záchranu. V zátěžových testech Evropské centrální banky totiž ústav skončil poslední z 51 testovaných velkých evropských bank.

Směrodatný je především údaj CET1 při stressovém scénáři, který ukazuje podíl kvalitního kapitálu banky vůči poskytnutým úvěrům. ECB vyžaduje minimální hodnotu CET1 4,5%, Monte dei Paschi di Siena dosáhla záporné hodnoty -2,44%. Banka tak musí spustit plán na svou záchranu, který v posledních týden ladila s investory a italskou vládou. V první řádě se banka bude muset zbavit velké části svých úvěrů v selhání. Ty má odprodat v několika balíčcích factoringovým společnostem. V průměru by banka měla dostat za své  úvěry v selhání 33% původní hodnoty úvěrů. To vytvoří pro banku ztrátu, protože v jejím účetnictvím mají úvěry v selhání průměrnou hodnotu 40% původní hodnoty. Ke konci roku má pak přijít navýšení kapitálu o pět miliard eur.

V záchraně banky chce být aktivní i italská vláda, a to skrze mezibankovní fond Atlante. Ten by měl odkoupit část úvěrů v selhání a eventuálně se zúčastnit i navýšení kapitálu, pokud by chyběly soukromí investoři. Vláda se tak chce vyhnout situaci z minulého roku, kdy krach čtyř regionálních bank vedl k znehodnocení dluhopisů prodaných malým střadatelům, kteří již tak přišli o část životních úspor, a dalším negativním vlivům, jež by mohly způsobit pád třetí největší italské banky.

 

Zdroj: www.ilsole24ore.com

 

Zdroj fotografie:  Wikimedia

Loading…