Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.08.2022

Moody´s potvrdila italský rating, výhled ale změnila na negativní

Ratingová agentura Moody´s potvrdila stávající rating Itálie, ale zhoršila výhled. Agentura o tom informovala v noci na sobotu.

Agentura potvrdila rating Baa3, který poukazuje na středně vysoké riziko. Podle agentury rating bere v úvahu výraznou sílu italské ekonomiky, a to hlavně jejího průmyslového odvětví, majetek domácností a nízké zadlužení privátního sektoru. Agentura ale očekává postupné navyšování nákladů na obsluhu státního dluhu. Agentura zhoršila výhled ze stabilního na negativní kvůli třem důvodům. Podle Moody´s kvůli politické situaci hrozí, že nebudou zavedeny nezbytné reformy a nebude možné pokračovat s čerpáním zdrojů z unijního plánu obnovy. Dále se agentura obává dopadů na italské hospodářství problémů s dodávkami energie a zhoršení fiskálního stavu italského státu.

Rozhodnutí zhoršit výhled země označilo italské ministerstvo financí za diskutabilní. Podle něj „ekonomický stav Itálie neospravedlňuje krok takovým směrem“. Ministerstvo poukázalo na dobré hospodářské výsledky v roce 2021 a relativně příznivý vývoj i v letošním roce. Vláda navíc jedná, aby se pokračovalo s čerpáním prostředků z plánu obnovy a aby se omezily dopady růstu cen energií na podniky a domácnosti. Ministerstvo financí dodalo, že zhoršení výhledu nutně neznamená pozdější pokles ratingu.

Zdroj: www.moodys.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…